Badbevalling en Hypnobirthing

Badbevalling en hypnobirthing

Elke vrouw bevalt op haar eigen manier. De een vindt het prettig om te ontspannen tijdens de weeën door het toepassen van yoga en weer een ander kan zich beter ontspannen in een bad. Het gaat erom dat je op een manier bevalt die bij jou past en waar jij baat bij hebt. 

Als verloskundigen proberen wij zoveel mogelijk onze zorg aan te passen aan jullie wensen zodat jullie uiteindelijk terugkijken op een goede bevalling. Rond 34 weken, tijdens het 'bevalplan', komen wij hier uitgebreid op terug.

Badbevalling

Naast de vele houdingen en posities die je kunt aannemen tijdens de bevalling kun je er ook voor kiezen om in bad te bevallen. Vaak maken vrouwen graag gebruik van een bad tijdens de ontsluitingsfase en soms wordt ook het kind in bad geboren. Wij kunnen je hier prima in begeleiden en ondersteunen.

Voordelen van bevallen in bad

  • Het warme water werkt, net als een warme douche pijnstillend en spierontspannend. Dit helpt je om de weeën beter aan te kunnen en tussen de weeën door meer te ontspannen.
  • Vrijer bewegen, doordat je lichter bent in water is het soms makkelijker om in bad van houding te wisselen en kun je soepeler op zoek gaan naar de houding die het prettigst voelt.
  • De ontspanning en verbeterde doorbloeding in bad helpt om de ontsluiting voorspoediger te laten verlopen. Ook de overgang naar de persfase kan meer geleidelijk en sneller gaan.
  • Door de verbeterde doorbloeding en het geleidelijke persen verweekt je bekkenbodem en is de kans op uitscheuren in bad wat kleiner.

Nadelen van bevallen in bad

  • Baby’s die in bad geboren worden en nog even onder water blijven krijgen niet de prikkel om direct hard door te huilen en hun longen te vullen met lucht. Dit kan gelukkig prima, want de navelstreng met zuurstofvoorziening klopt nog even door. Kindjes die geboren zijn in bad doen het net zo goed als andere baby’s, maar verwacht niet meteen hard gehuil na de bevalling. Dit laatste zou je als nadeel kunnen ervaren maar is voor de baby zelf geen nadeel. 
  • Thuis in bad bevallen kost wat organisatie, ruimte en geld. Het huren van een bevalbad kost ongeveer €220. Je moet het bad zelf opzetten, er ruimte voor hebben, en het kunnen vullen (en afvoeren) met warm water. Ook moet de vloer sterk genoeg zijn, een gevuld bad weegt soms wel 700kg!
  • Het kan goed zijn dat een badbevalling om wat voor reden dan ook niet door kan gaan omdat er tijdens de bevalling een medische indicatie ontstaat waardoor je in het ziekenhuis moet bevallen. In het ziekenhuis begeleiden ze bij bepaalde medische indicaties geen badbevallingen omdat het kind gemonitord moet worden tijdens de bevalling en dat gaat niet in bad.
  • Na de geboorte van je kind moet de placenta nog geboren worden. In deze fase is het belangrijk dat je niet te veel bloed verliest. Wij zullen je adviseren om vlot na de geboorte uit bad te gaan om het bloedverlies beter in te schatten en onder controle te houden. Zorg om deze reden dat er naast het bad ook een bed op klossen staat!

Wanneer je thuis wilt bevallen en graag de mogelijkheid wilt hebben om in bad te bevallen, kun je een bevalbad huren. Dit kan onder andere via de Oerbron of Bevallingsbaden. Het voordeel van een bevalbad huren i.p.v. je eigen (stenen) bad thuis gebruiken is dat er rondom een huur bad vaak meer ruimte is voor ons als zorgverleners en een huur bad een stuk groter is om vrij in te kunnen bewegen. In het geboortehuis in Utrecht is een beval bad beschikbaar, dan hoef je deze dus niet mee te nemen. 

Hypnobirthing

Er zijn vrouwen die kiezen voor het volgen van de cursus hypnobirthing® om toe te passen tijdens hun bevalling. Bij hypnobirthing® leert hoe je op een veilige en kalme manier kunt bevallen door middel van angsten los te laten én technieken om in een hele diepe ontspanning te komen. Door deze diepe ontspanning kun je je focussen op het geboorteproces en maak je gebruik van het natuurlijk pijnstillend vermogen. 

Bij onze praktijk zijn alle verloskundigen op de hoogte van de principes van hypnobirthing® en we begeleiden je hier graag bij. Bespreek je wensen en verwachtingen altijd van tevoren met ons tijdens het ‘bevalplan gesprek’ dat we inplannen als je ongeveer 34 weken bent. Op die manier kunnen we goed afstemmen of je wensen passen bij wat medisch gezien mogelijk is in jouw zwangerschap en/of hoe we deze wensen passend kunnen maken.

Er zijn in Utrecht meerdere cursus aanbieders op het gebied van hypnobirthing, dus kijk vooral welke cursus het meeste bij je zou passen. Een voorbeeld van een goede hypnobirthing cursus is MuchaMama:

Kom samen met je partner en geniet van de ontspanning en leerzame oefeningen. Bereid je voor op een positieve ervaring: de geboorte van je kind. Deze praktische hypnobirthing cursus is gevuld met mindtools om je twijfels of zorgen te laten gaan en je sterk, zeker en positief te voelen

Voor meer info: https://www.muchamama.nl/geboortecentrum-wkz/