Het verloop van je bevalling

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën.

Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoeder die voor ontsluiting zorgen. Meestal beginnen ze nog onregelmatig, maar wanneer ze een regelmaat hebben rond de 3-5 minuten en 60 seconden duren, is dat een teken dat de bevalling door gaat zetten.  Voorweeën komen in de laatste weken van de zwangerschap regelmatig voor, maar zetten geen bevalling in gang.

Een wee voelt meestal als een golfbeweging die door je buik en rug trekt. Het kenmerk van een wee is dat deze rustig op komt, naar een hoogtepunt gaat en daarna weer weg zakt. Buiten de weeën voel je geen pijn meer.


Vruchtwaterverlies

In 10% van de gevallen wordt het startsein van de naderende bevalling gegeven door het breken van de vliezen. Hierbij verlies je vocht, variërend van kleine beetjes tot grote scheuten.
Vruchtwater is troebel, heeft de kleur van verdunde melk of bitter lemon en er kunnen witte vlokjes in zitten. In tegenstelling tot urine ruikt vruchtwater zoet. Als je twijfelt of je vliezen gebroken zijn, kun je altijd met ons bellen. Belangrijk is dat wanneer je vliezen gebroken zijn, je niet meer in bad gaat, geen tampons meer gebruikt en geen gemeenschap meer hebt.
Als het hoofdje van je baby ’s tijdens de laatste controle nog niet was ingedaald en je vliezen breken, ga dan direct liggen en neem contact met ons op, ook ’s nachts.


Breken je vliezen ’s nachts en is het vruchtwater helder van kleur?

Als het hoofdje van de baby is ingedaald, doe dan een kraamverband in je onderbroek en probeer wanneer het midden in de nacht is vooral nog wat slaap te pakken. De meeste bevallingen (80%) komen namelijk binnen 24 uur op gang, dus neem nog wat rust nu het nog kan.


Het verliezen van de slijmprop is geen voorbode van de bevalling

Aan het einde van je zwangerschap kun je soms een slijmprop verliezen. Deze is meestal bruin/rood van kleur en vermengd met slijm. Dit is nog geen teken dat de bevalling begonnen is. Soms duurt het nog een poos voordat de weeën beginnen.


Een bevalling verloopt in verschillende fases

eigenlijk heeft een bevalling niet per se een duidelijk begin. Je zwangerschap en bevalling lopen met opkomende harde buiken en weeën meestal langzaam in elkaar over. Verklaar jezelf dus niet te snal 'aan het bevallen' want dan kan het nog best een poosje duren

Latente fase

Je baarmoedermond is een sterke bindweefselring die gedurende negen maanden van je zwangerschap niet open moet gaan. En dat is maar goed ook, anders zou je baby te vroeg worden geboren.

Om deze reden is je baarmoedermond heel stevig. Wanneer je gaat bevallen, zorgen de weeën ervoor dat je baarmoedermond weker, korter wordt en een beetje open gaat (tot 3-4cm). Dit proces neemt de meeste tijd in beslag en hiervoor heb je regelmatige weeën om de 5 minuten nodig. De weeën zijn in deze periode nog goed op te vangen. Probeer in het begin nog wat afleiding te zoeken zoals de was opvouwen, een taart te bakken of een film te kijken.


Actieve fase

Vanaf ongeveer 4 cm ontsluiting begint de actieve fase; nu moet je de weeën ‘actief’ gaan wegzuchten. De weeën komen vlot op elkaar met een interval van 3 minuten en houden gemiddeld 80 seconden aan. De ontsluiting vordert nu ongeveer 1 cm per uur. In deze fase ben je heel geconcentreerd bezig met het opvangen van de weeën en het zoeken naar een prettige houding. Wij helpen je daarmee en houden de ontsluiting en de conditie van je kindje in de gaten. Dit is ook het moment om definitief je keuze te maken om in het ziekenhuis te bevallen of thuis. Om je goed te ontspannen helpt het om een warme douche te nemen of een warme kruik. Verander regelmatig van houding en zorg dat je kleine beetjes eet en drinkt om je energieniveau op peil te houden.


Persfase

Geleidelijk aan gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Je hoeft je weeën nu niet alleen maar op te vangen, maar je kunt er wat mee doen. Om deze reden ervaren de meeste vrouwen het als een stuk prettiger om te mogen persen. Het einde is in zicht! Toch kan het persen nog wel even duren. Bij de geboorte van een eerste baby is het niet ongewoon om 1 ½ uur te persen. Bij een tweede of derde baby gaat dat vaak een stuk sneller.


En dan… Eindelijk is het zover, jullie kind is geboren!

We drogen jullie kind af en leggen haar/hem bij de moeder op de buik. De navelstreng wordt doorgeknipt en dan is het nog even wachten op de placenta (moederkoek). Het eerste uur na de geboorte heeft je kind een heel sterke zuigreflex en is hij/zij heel alert. Om deze reden is het belangrijk om je kindje binnen het eerste uur aan de borst te leggen. Na het eerst uur zullen we jullie kind nakijken, wegen en meten.


De nageboorte

Om de geboorte van de placenta te bevorderen en het bloedverlies te beperken, geven we je na de bevalling een prik in je been met oxytocine. Dit is hetzelfde hormoon dat je lichaam maakt voor het opwekken van de weeën. Ook de geboorte van de placenta gaat gepaard met weeën, maar deze zijn over het algemeen niet zo hevig. Soms is nodig dat we hechten, dit kunnen wij zelf en gaat met verdoving. Wanneer er verder geen complicaties zijn, mag je wanneer je poliklinisch bevallen bent weer na 2-3 uur naar huis.