Waar bevallen

Wanneer er geen sprake is van een medische indicatie kun je zelf kiezen waar je gaan bevallen

Vanaf 37 weken kun je (samen met ons) onder onze begeleiding bevallen als er op voorhand geen medische indicatie is. Waar je wilt bevallen, thuis of in het ziekenhuis, maakt ons niet uit, in beide gevallen zullen wij je bevalling begeleiden. Als er tijdens de zwangerschap een medische indicatie is, moet je in het ziekenhuis bevallen onder begeleiding van een gynaecoloog.

 

Tijdens een bevalling kan er een medische reden ontstaan waardoor je alsnog naar het ziekenhuis moet om daar onder begeleiding van de gynaecoloog te bevallen. Als je al in het ziekenhuis bent dragen we de zorg dan over aan de gynaecoloog. Dat betekent dat wij de bevalling niet meer mogen begeleiden.

Belangrijk is dat je daar bevalt waar je je het meeste op je gemak voelt. Voor de een is dat thuis, maar voor de ander is dat in een ziekenhuis. Dit wil niet zeggen dat er op het laatste moment niets meer kan veranderen. De beslissing om thuis te blijven of naar het ziekenhuis te gaan, kun je uitstellen tot in de ontsluitingsfase. 


Thuis bevallen

Iedereen mag en kan thuis bevallen, zolang de zwangerschap en bevalling ongecompliceerd verlopen en jullie huis ook veilig is om te bevallen. Als je thuis wilt bevallen, moet het mogelijk zijn dat je naar beneden gedragen kunt worden door twee personen. Daartoe is een normale trap (met trapleuning!) een vereiste. Je kan niet thuis bevallen als je bed op de 2e of 3e verdieping staat en alleen bereikbaar is via een smalle trap. In dat geval zal je het bed op een verdieping moeten zetten die goed bereikbaar is. Als er een lift aanwezig is waar een brancard in past, maakt het niet uit op welke verdieping je bevalt. 


Bevallen in het ziekenhuis

Wanneer je poliklinisch wilt bevallen gaan we met je mee naar het ziekenhuis van jullie voorkeur om daar de bevalling te begeleiden. Je moet dit zien als een verplaatste thuisbevalling. Je huurt namelijk een kamer in het ziekenhuis en wanneer de bevalling goed is gegaan mag je een paar uur later weer naar huis. Vanuit de basiszorgverzekering is er wel een eigen bijdrage voor een poliklinische bevalling, vaak wordt die vanuit een aanvullende verzekering alsnog vergoed. Controleer hiervoor de polisvoorwaarden van je zorgverzekeraar. 

Wij werken samen met drie ziekenhuizen:

  • het Diakonessenziekenhuis in Utrecht
  • het Wilhelmina Kinderziekenhuis in Utrecht
  • het St. Antonius Ziekenhuis in Nieuwegein
  • het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht

Het is niet mogelijk om van tevoren een ziekenhuis te reserveren, pas op het moment dat je aan het bevallen bent, bellen wij met het ziekenhuis van jullie eerste keuze om te kijken of er een plekje is.
Je kunt tijdens je zwangerschap al een rondleiding krijgen op de kraamafdeling van de verschillende ziekenhuizen of een voorlichtingsavond bezoeken. Als je al weet in welk ziekenhuis je gaat bevallen, kan je daar alvast een patiëntenpas aanvragen. Zie daarvoor het "Inschrijfformulier Geboortehuis Utrecht". Vergeet niet om alsnog een identiteitsbewijs mee te nemen wanneer je in het Geboortehuis Utrecht wilt bevallen.

Gaat je eerste keuze uit gaat naar het Diakonessenziekenhuis dan beval je in het Geboortehuis: zwangere vrouwen kunnen hier met hun eigen verloskundige in een huiselijke sfeer bevallen met alle voordelen van het ziekenhuis binnen handbereik.