Ervaringen uit de praktijk

Ervaringen uit de praktijk

Enkele reacties uit onze client enquete 

"Nu twee keer onder begeleiding gestaan bij verloskundigenpraktijk westerkade, en beide keren als erg prettig ervaren! De begeleiding tijdens de zwangerschap is fijn, de verloskundigen zijn betrokken en makkelijk benaderbaar. Beide keren het volste vertrouwen in hun deskundigheid gehad, waardoor ik terugkijk op twee hele mooie thuisbevallingen."

"Westerkade was a brilliant midwife practice. Everyone was very friendly and the service was of excellent quality. I had a very positive experience throughout my pregnancy and the birth. I would definitely recommend it to anyone. I am sorry I have not filled out the survey correctly, my dutch is unfortunately a bit limited. But I envisage I would answer 'excellent' to all questions, I have nothing negative to say at all"

"Super hoe jullie er als team voor zorgen dat het voor de zwangere niet uit maakt wie er dienst heeft tijdens de controles, iedereen weet wat er speelt. Erg fijn hoe betrokken, laagdrempelig, professioneel, vriendelijk en enthousiast jullie je opstellen! Dat geeft een prettig en geruststellend gevoel. Ook fijn dat jullie telefonisch goed bereikbaar zijn en dat er gelegenheid is voor een extra controle als de zwangere zich zorgen maakt. Tijdens de bevalling hebben we goede begeleiding gehad. Direct na de bevalling dacht ik 'als ik de volgende keer ook zo'n zwangerschap en bevalling heb wil ik graag een 2e kindje en met hulp van dit fijne team' De bezoeken en zorg na de bevalling vond ik ook erg prettig. Jullie waren een luisterend oor, dachten mee over bijv. bijvoeden en stelden mij gerust. Een top team!"

"Ik ben zeer tevreden over de verloskundigenpraktijk! fijne mensen en ik voelde gedurende de zwangerschap en de bevalling op mijn gemak. Ze kwamen allemaal als kundig in hun vak wat mij een prettig gevoel gaf. Ook tijdens mijn bevalling voelde ik me prettig en gehoord."


Hieronder vertellen een aantal van onze (oud) zwangeren hoe zij hun zwangerschap en bevalling onder onze zorg hebben ervaren. 


"Overweldigende ervaring"

"Mijn eerste bevalling heeft van eerste wee tot kind op mijn buik ongeveer 6.5 uur geduurd. Ik vond het een overweldigende ervaring. Vooral de snelheid en de pijn hebben me overdonderd ondanks dat ik heb geprobeerd er onbevangen in te gaan. Achteraf vind ik het jammer dat ik niet in bad ben bevallen, maar ben wel heel blij dat ik de weeën in bad heb kunnen opvangen en dat we in het geboortehuis waren. Voor mij werkte dat erg goed.

Omdat de eerste bevalling niet zo heel lang geleden was, is de voorbereiding op de tweede bevalling anders geweest. We hebben geen voorlichtingsdagen of iets bezocht, omdat we dat nog wisten van de vorige keer en ik wist toch al dat ik weer in hetzelfde geboortehuis wilde bevallen als dat kon. Ik ben begonnen met het hypnobirthing boek, omdat de pijn me de vorige keer overdonderde, maar uiteindelijk heb ik het niet uitgelezen omdat ik het ook wel erg Amerikaans vond.

Deze keer wilde ik ook weer graag in het bad proberen te bevallen. Na de vorige keer realiseerde ik me dat ik eigenlijk niet zo goed wist hoe een badbevalling precies in zijn werk gaat. Daarom heb ik deze keer aan de verloskundige specifiek gevraagd hoe bepaalde onderdelen gaan en dit heeft me goed geholpen in de voorbereiding.

Andere wensen die ik voor deze bevalling had, waren geen pijnstilling, geen oxitocineprik en het laten uitkloppen van de navelstreng voor zover dat mogelijk was. Met deze wensen is goed omgegaan door de verloskundigen door ze te bespreken en overleggen.

Mijn tweede bevalling is eigenlijk gegaan, zoals verwacht en gehoopt. Het duurde in totaal ongeveer 3 uur. Ik ben met 40.5 weken ’s middags gestript en ben vervolgens ’s nachts wakker geworden van een wee. Ik twijfelde toch weer of het nu echt begonnen was en na ongeveer 40 minuten met om de 10-13 minuten een wee wist ik het zeker. We hebben de verloskundige gebeld, de babyfoon voor de oudste afgegeven bij de buren en zijn naar het geboortehuis gegaan. Daar aangekomen, kon ik het bad in waar ik het ontzettend warm had. Uiteindelijk heb ik zelfs met de slang met koud water over mezelf in bad gezeten, zo warm. Ik denk dat dat me geholpen heeft met ontspannen, want daar had ik moeite mee. Ik herkende steeds fases van de vorige keer waar ik weinig zin in had. Op het laatst ging het snel en ben ik van ongeveer 7 centimeter naar een baby in ongeveer een kwartier gegaan. Nadat de navelstreng was doorgeknipt, ben ik uit bad gegaan en volgde de nageboorte zonder prik op het bed.

Ik kijk met een goed gevoel terug op de bevalling. Ook dit keer vond ik het heftig en vooral niet leuk, maar ik vind het fijn hoe het gegaan is en ben blij met de hulp die ik heb gekregen. Ik vond het fijn hoe er naar me werd geluisterd, meegedacht en overlegd. En het blijft me verbazen hoe snel ik de pijn vergeet. Na de bevalling heb ik gezegd dat ik nooit meer wilde en het echt niet leuk vond. Nu na acht weken weet ik dat nog wel, maar voel ik het niet meer.

Tegen iemand die nog moet bevallen, zou ik zeggen doe vooral waar je je goed bij voelt en bespreek je eigen wensen en die van je partner vooraf met je partner en verloskundige. Grote kans dat het anders loopt dan verwacht, maar dan weet je wel wat je van elkaar mag verwachten. En laat foto’s maken. Het is zo’n bijzondere gebeurtenis."


"je lichaam is hier echt voor gemaakt"

Bij een aantal bezoekjes bij de verloskundige kreeg je uitleg en aanvullende informatie folders over de bevalling, deze heb ik door genomen. Tevens ben ik samen met mijn man naar de voorlichtingsavond van de praktijk gegaan. Daar hielden de verloskundige een hele duidelijke en leerzame presentatie waar wij veel van geleerd hebben. Verder heb ik bij Mom in Balance tot de laatste week gesport, door het sporten kreeg ik lekkere energie en kon ik goed slapen. Door te blijven sporten begon ik fit aan de bevalling, wat volgens mij erg goed helpt. Ik heb verder geen speciale zwangerschaps- of pufcursus gevolgd. Door duidelijk uit te leggen wat je wanneer kunt verwachten in elk bevallings stadia gaf mij op voorhand een soort houvast. Ook hebben ze ons een goed beeld gegeven over thuis bevallen of in een ziekenhuis hierdoor hebben we samen een goede afweging kunnen maken. 

Mijn wens was om zonder pijn bestrijding te bevallen en dat is ook gelukt. Ik had wel duidelijk afgesproken dat de verloskundige me eerlijk zou vertellen als ze zelf dacht dat het wel nodig zou zijn, dit was een geruststellende gedachte.Mijn bevalling ging erg goed, volgens mij komt dit omdat ik fit er aan begon. Ook heb ik de belangrijkste tip van de verloskundige in mijn oren geknoopt en toegepast,  geeft je zoveel mogelijk over aan het bevallingsproces probeer zo relax mogelijk te blijven dan doen de hormonen zo goed mogelijk hun werk om pijn te bestrijden. 

Samen met mijn man kijken we terug op een hele mooie, gezellige en soepel verlopen bevalling. Ik kon me tijdens de bevalling ook echt mezelf zijn waardoor het heel natuurlijk aanvoelde. Achteraf kon ik me niet meer voorstellen dat ons meisje in mijn buik paste.Ik had zelf op voorhand geen zwangerschapscursus gedaan, de verloskundige heeft tijdens de bevalling heel duidelijk gezegd wat ik moest doen en dit kon ik dan goed opvolgen. Ze was erg relax, kundig en voelde de sfeer in de kamer heel goed aan.

Maak je voor dat de bevalling begint niet druk over wat er allemaal staat te gebeuren ga er niet over malen/doemdenken. Hou ook goed in je hoofd dat de bevalling altijd anders kan lopen dan als je bedacht had, laat het echt over je heen komen. Hoe gek ik het zelf ook voor de bevalling vond klinken, je lichaam is hier er echt voor gemaakt. Hoe meer je je er aan over geeft hoe beter je hormonen zijn werk gaan doen. En tot slot probeer niet op de klok te kijken en over tijd na te gaan denken tijdens de bevalling je baby komt wanneer hij komen wil. 


''Een bevalling die mooier was dan ik had kunnen dromen''

Voor de tweede keer mocht ik mijn zwangerschap en bevalling laten begeleiden door de Westerkade. Net als de vorige keer besloot ik thuis te bevallen en dit keer is dat ook gelukt. Mede door de liefdevolle en daadkrachtige begeleiding van Judith heb ik een fantastische bevalling in bad mogen meemaken. Ik kijk terug op een bijzondere ervaring die door de juiste voorbereiding, luisteren naar mijn gevoel en de goede begeleiding van de verloskundige mooier was dan ik had kunnen dromen en daar ben ik zeer dankbaar voor.