Wat te regelen

Wat je allemaal moet regelen

tijdens een zangerschap moet er een hoop geregeld worden, hieronder de meest essentiële dingen op een rijtje.

Bloed afnemen

Wanneer je langs komt voor het intakegesprek, krijg je een labformulier mee om bloed te laten prikken. Op het labformulier staat een link waar je alle priklocaties van het Saltro kunt vinden.  Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Zorg er voor dat je het bloedonderzoek in ieder geval voor de 13e week laat doen. Vergeet niet je verzekeringsbewijs mee te nemen. De uitslag van het bloedonderzoek is binnen 5 werkdagen bij ons bekend. Indien alles goed is, krijg je de uitslag bij de tweede afspraak te horen. Als het niet goed blijkt te zijn, nemen wij eerder contact met je op.


Contact met verzekering

Informeer in een vroeg stadium van je zwangerschap in hoeverre je verzekering bijdraagt in de kosten van kraamzorg en de vergoeding van een poliklinische bevalling. Voor verloskundige hulp gelden landelijk vaste tarieven. Deze worden volledig vergoed door de verschillende ziektekostenverzekeringen in het basispakket. We willen je vragen tussentijdse veranderingen van verzekering zo snel mogelijk aan ons door te geven. Voor een overzicht welke kosten er wel en niet vergoed worden verwijzen we je graag door naar Zorgwijzer. Hierop worden alle relevante vergoedingen uit de basis- en aanvullende verzekering in kaart gebracht.  


Zwangerschapsverklaring

Werkgevers hebben een zwangerschapsverklaring nodig om je verlof te kunnen regelen. Deze verklaring kun je tijdens de controles bij onze assistente vragen of per mail.


Kraamzorg

Tijdens de bevalling, maar ook in de periode na de bevalling,  werken we nauw samen met de kraamverzorgende. Zij assisteert ons tijdens de bevalling (thuis en in het ziekenhuis) en na de bevalling begeleidt ze jou en je partner bij alles wat komt kijken bij het verzorgen van een baby.  Zij komt ook in huis wanneer je onder begeleiding van een gynaecoloog bent bevallen.

De zorg, controle en de begeleiding van jou en je baby komen op de eerste plaats. Omdat het voor jou en je partner ook  belangrijk is dat de rest van je gezin en het huishouden op een goede manier worden voortgezet, zal de kraamverzorgende ook licht huishoudelijk werk verrichten. Het is niet de taak van de kraamverzorgende dat er grote klussen in huis worden gedaan, ramen gezeemd, of achterstallig onderhoud wordt weggewerkt. Regel zo snel mogelijk kraamzorg, in ieder geval voor de 16e week.


Erkenning / naamgeving

Als jij en je partner niet getrouwd zijn, wordt de partner niet automatisch als vader erkend. Dit betekent dat hij  (nog) geen rechten heeft met betrekking tot jullie nog ongeboren kind. Je kunt deze erkenning regelen door samen naar de burgerlijke stand te gaan en daar te erkennen dat jullie samen de toekomstige ouders zijn. Pas bij de erkenning krijgt het kind een juridische vader. Het makkelijkst is het kind te erkennen vóór de geboorte (erkenning ongeboren vrucht). Na erkenning van de ongeboren vrucht krijgt de aanstaande vader de akte mee naar huis. Deze neemt je partner mee bij de geboorteaangifte, waarna de erkenning in de geboorteakte wordt verwerkt. Erkenning van het kind betekent niet dat de vader ook automatisch het ouderlijk gezag heeft. Dat moet worden aangevraagd bij de kantonrechter. Je kunt bij de dienst Burgerzaken vragen naar informatie hierover.

Het adres van de Dienst Burgerzaken is: Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht


Zwangerschapscursus

Het volgen van een cursus is niet verplicht, maar wel nuttig voor een goede voorbereiding van je bevalling. In de wachtkamer is een groot aantal folders te vinden. Neem gerust mee wat je aanspreekt. Voor meer informatie zie cursussen.


Keuze 22 weken prik

Je kunt ervoor kiezen om je in de zwangerschap rond 22 weken te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is bedoeld om je kindje de eerste weken na de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Kies je voor een kinkhoestvaccinatie, dan kun je hiervoor een afspraak maken bij de JGZ.


Kraampakket 

Voor de bevalling en het kraambed heb je een kraampakket nodig. Vaak krijg je dit via je ziektekostenverzekeraar. Als dit niet zo is, dien je deze spullen zelf aan te schaffen.  Je kunt een kant en klaar pakket bij de apotheek halen of de Prenatal. Vaak is het goedkoper om alles los te kopen bij de Kruidvat of Etos.


Klossen 

Tijdens de bevalling en in het kraambed heb je klossen nodig om je bed te verhogen.  De kraamverzorgende en wij kunnen dan op een prettige hoogte werken. Is het niet mogelijk om je bed op klossen te zetten, dan kun je eventueel lege kratten bier gebruiken om je bed te verhogen. Je kunt deze klossen vanaf 37 weken lenen bij een thuiszorgwinkel of thuis laten bezorgen door de Harting-Bank.

Voor de Harting-Bank kun je bellen met: 088-1020100 (voor hulpmiddelen via uw zorgverzekeraar). Kies voor optie 1 (hulpmiddelen nodig voor minder dan 26 weken). Er worden eerst wat algemene gegevens van je genoteerd. Daarna word je gevraagd welke spullen je nodig hebt. Je kunt naast klossen ook andere hulpmiddelen huren zoals: een ondersteek, ruggensteun voor in bed en een zitje voor onder de douche. De hulpmiddelen worden vervolgens op een afgesproken dag bij je thuis bezorgd. Hetzelfde nummer kun je bellen om de klossen of andere hulpmiddelen die je hebt gehuurd t.z.t. weer op te laten halen. www.harting-bank.nl

Wil je de klossen lenen maar ze zelf halen, dan kan dat bij Medipoint: Zamenhofdreef 95, 3562 JV Utrecht, 088-1020100 Ma t/m vr: 09.30-17.30uur, Za: 10.00-16.00uur. Reactorweg 160, 3542 AD Utrecht, 088-1020100 Ma t/m vr: 08.30-17.00uur. 

 

Wat moet ik regelen als ik een kind krijg? www.rijksoverheid.nl/kindkrijgen