De eerste week

De eerste week na de bevalling noemen we het kraambed.

In deze periode heb je alle tijd om te herstellen van de bevalling, van je kind te genieten of aan het idee te wennen dat je een baby hebt en vaardig te worden in het verzorgen van je baby. Wij zullen jullie deze week een aantal keren thuis bezoeken.

Wat kun je van ons verwachten

  • het begeleiden bij het herstel van de bevalling, zowel lichamelijk als emotioneel: we praten na over hoe je de bevalling hebt beleeft en beantwoorden vragen hierover
  • begeleiding bij ( borst) voeding, als je daar behoefte aan hebt
  • het controleren van de gezondheid van jou en je baby
  • De dagelijkse zorg en begeleiding voor jou en je kind zal door de kraamverzorgster gedaan worden. Zij zal ons bellen als zij wil overleggen of zich zorgen maakt. Ook als jij ongerust bent, mag je ons altijd bellen. Wij zijn medisch verantwoordelijk voor jou en je baby. Als het nodig is zullen wij je in overleg met jou, verwijzen naar de gynaecoloog of de kinderarts als we zorgen hebben over jou of over je baby.

De kraamhulp zal de eerste week intensief bij jullie over de vloer komen. Het kan zijn dat de kraamhulp in de stad woont en op de fiets komt, maar het kan ook zijn dat zij haar auto in de buurt zal moeten parkeren. Wanneer er bij jullie sprake is van een betaald parkeergebied, kun je bij de de gemeente een 'Parkeerkorting kraamzorg' aanvragen. De kraamzorg kan dan met 50% korting parkeren. Deze korting kun je aanvragen via de volgende link Parkeerkorting kraamzorg.

Uiteindelijk ben je 6 weken kraamvrouw. Dit betekent dat je ook na de eerste week, het kraambed, nog tijd hebt om te herstellen en te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. We noemen dit de kraamtijd. Onze ervaring leert dat het fijn is als je partner, na de kraamweek, nog een paar dagen vrij heeft zodat jullie tijd samen hebben.


Onze zorg na de bevalling onder begeleiding van de gynaecoloog

Als je vanwege een medische indicatie onder begeleiding van een gynaecoloog bent bevallen, kunnen wij ook je kraambed begeleiden. Als je dat wilt, kun je je bij ons aanmelden én laat je gynaecoloog weten dat wij het kraambed begeleiden. Het ziekenhuis brengt ons op de hoogte van de bevalling en geeft door wanneer je naar huis gaat. De dag na thuiskomst komen we bij je langs. Mocht je onverhoopt  niets van ons vernemen? Bel dan de dienstdoende verloskundige op 06-10153017.