Janneke Sträter

Tijdens de middelbare school wist ik al snel dat ik graag in de zorg wilde gaan werken.

Het dagelijks contact met cliënten dat sprak mij aan!

Na uitgeloot te zijn voor geneeskunde en verloskunde, heb ik besloten om de opleiding in Antwerpen te volgen. Op die manier kon ik toch beginnen aan het beroep dat mij zo inspireerde.

Na een jaar in België kwam ik erachter dat het gezondheidzorgsysteem erg verschilt van dat in Nederland. In België is het niet vanzelfsprekend dat je een verloskundigenpraktijk bezoekt voor de begeleiding van je zwangerschap, bevalling en de periode daarna. Meestal ben je onder controle van een arts in het ziekenhuis en zie je een onbekende verloskundige die in dienst werkt van het ziekenhuis bij je bevalling. Het contact is niet zo laagdrempelig als bij een verloskundige in Nederland. Om die reden heb ik mij opnieuw opgegeven voor de loting voor de Verloskunde Academie in Amsterdam en ben ik tot grote blijdschap toegelaten. Na 4 jaar hard werken had ik dan eindelijk dat Nederlandse diploma!

Inmiddels heb ik bij een aantal praktijken in en rondom Utrecht gewerkt en ga ik nu aan de slag bij de Westerkade. Dagelijks in contact zijn met cliënten, dat is wat ik graag wilde en wat ik nu met veel plezier doe. 

Iedereen is anders en ik zie het als een uitdaging om daar de juiste zorg op aan te passen. Als je een fijne band hebt met je verloskundige, kun je je tijdens de zwangerschap, maar zeker ook tijdens de bevalling overgeven aan haar expertise. Het is kwetsbaar moment en dan moet je je veilig en vertrouwd voelen. Ik ga ervoor om jullie dat vertrouwen te geven en vindt het altijd weer bijzonder om getuige te mogen zijn van de geboorte van een nieuw leven.