Martine de Ridder

Tijdens mijn VWO-opleiding wist ik het zeker, ik wilde geneeskunde studeren.

Het menselijk lichaam in combinatie met zorgen voor patiënten boeide mij enorm. Helaas werd ik uitgeloot voor de studie en heb toen van de gelegenheid gebruik gemaakt om een prachtige reis te maken.

Maar voordat ik op reis ging moest ik ook nadenken over de kans dat ik het volgende jaar weer uitgeloot zou worden. Wetenschappelijke studies trokken mij niet, het was juist het contact met mensen en zorgen voor een goede gezondheid wat mij zo aantrok in de studie geneeskunde. Na wat meer verdieping in andere medische beroepen kwam ik terecht op de website van de Verloskunde Academie Amsterdam. Toen ik las over het beroep van een verloskundige viel alles op z’n plek, dit leek me eigenlijk nog veel leuker dan geneeskunde! En wat een geluk, voor deze opleiding werd ik na een selectieprocedure wel aangenomen.

Wat mij zo boeit aan het vak is dat je echt de kans krijgt om een band om te bouwen met je cliënten tijdens het spreekuur en nog meer tijdens de bevalling. We begeleiden de zwangerschap vanaf het hebben van een positieve test tot zes weken na de bevalling. Dat geeft alle gelegenheid om elkaar te leren kennen, zodat we de bevalling zo veel mogelijk naar jullie wens kunnen begeleiden.

Ik vind niks mooier dan ervoor te zorgen dat ik mijn steentje bij kan dragen aan een goed en natuurlijk verloop van de bevalling, waar zowel de zwangere als haar partner goed op kunnen terugkijken, met een gezonde baby als prachtig resultaat. Om het geluk en de opluchting te zien in de ogen van kersverse ouders is zo’n mooi moment, ik prijs me gelukkig dat ik dat moment regelmatig mag mee maken. 

Ik heb sinds 2012 een aantal jaar als waarneemster gewerkt in Utrecht. Sinds de zomer van 2015 ben ik mede-praktijkeigenaar bij de Westerkade, het voelde direct als een warm bad waar ik in terecht kwam en ik hoop dat de zwangeren en hun partners dit ook zo ervaren als ze bij onze praktijk binnen komen.