Eerste afspraak

Wanneer kan je een eerste afspraak maken?

Voor een afspraak bij de verloskundige hoef je niet eerst naar de huisarts. Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je met onze assistente Erlijne bellen voor het maken van de eerste afspraak of je online aanmelden. Na de termijnecho en de intake volgen de reguliere vervolg afspraken of doe je mee in de centering pregnancy.

Wanneer je je hebt aangemeld voor de eerste afspraak ontvang je van ons een mail met daarin informatie om je voor te bereiden op het intakegesprek en een bevestiging van de afspraak. 

Je ontvangt een link naar verschillende folders zoals de folder 'Zwanger' en 'prenatale screening'. In de folder 'Zwanger' kun je al lezen wat je van ons als verloskundigen kunt verwachten en hoe het zit met voeding, sport en werk, bloedonderzoek en voor welke onderzoeken je nog meer kunt kiezen. Lees indien gewenst ook de link naar de 'Prenatale screening' goed door zodat wij je tijdens het intakegesprek kunnen helpen met het maken van een keuze over prenatale screening.

De eerste afspraak duurt drie kwartier en vindt plaats rond 10 weken zwangerschap. Bij die termijn maken we ook een echo; soms valt dit samen met het eerste gesprek maar het kan ook zijn dat je daar een andere keer voor terug komt. Bij eventuele bijzonderheden (bijvoorbeeld bloedverlies) of vragen kun je altijd bellen, ook als je nog niet op de eerste afspraak bent geweest.


Wat doen we op de eerste afspraak?

 • We stellen vragen over jouw gezondheid en levenswijze en die van je partner
 • We bespreken de gezondheid van directe familieleden in verband met erfelijke ziektes of afwijkingen
 • We geven informatie over gezond zwanger zijn
 • We bespreken de standaard onderzoeken tijdens je zwangerschap
 • We bespreken de mogelijkheid tot aanvullend onderzoek, zie ook prenatale diagnostiek
 • We meten je bloeddruk

Wat is handig om mee te nemen?

 • Een lijstje met alle vragen die je hebt, zo kan je niks vergeten
 • Een geldig legitimatiebewijs
 • Informatie over een eventuele vorige zwangerschap en bevalling indien je toen elders onder controle was
 • De uitslag van bloedonderzoek wanneer je dat al elders hebt laten doen
 • De uitslag van een termijnecho wanneer je die elders hebt laten maken
 • Neem bij de echo's een USB stick mee, dan kunnen we de plaatjes en filmpjes daarop zetten

Zelf te regelen voor de eerste afspraak

Wanneer je je hebt aangemeld voor de eerste afspraak vragen wij je om een vragenlijst voor Mind2Care in te vullen. De link hiervoor staat in de welkomsmail. Zwanger zijn, bevallen en het krijgen van een kind kunnen zeer verschillend beleefd worden. Sommige vrouwen ervaren het als bijzonder en voelen zich blij, bij anderen staat juist twijfel, bezorgdheid of onzekerheid over de zwangerschap of bevalling op de voorgrond. Juist dan kun je misschien wel extra ondersteuning gebruiken in deze periode. De Mind2Care vragenlijst brengt in kaart welke aanvullende zorg jou zou kunnen helpen. De uitkomst van de vragenlijst zullen we dan bij het eerste gesprek bespreken. 

Wanneer je het prettig vindt om je eigen dossier ten alle tijden in te kunnen zien, kun je je aanmelden voor het zwangerenportaal. Wanneer je je hebt geregistreerd kunnen wij je aan je eigen dossier koppelen. 

Vind je het leuk om elke week van ons een mailtje te krijgen over de ontwikkelingen bij je kind, wat er in je lichaam verandert en waar je in die specifieke periode op moet letten? Meld je dan aan voor zwangerschapsmail bij 'Verloskundigen Westerkade'. Deze mail is speciaal voor jou samengesteld en geeft ook specifieke informatie over onze praktijk. Aanmelden kan via zwangerschapsmail. Ook voor de aanstaande vader is het mogelijk om twee wekelijks een mail te ontvangen, meld je partner hiervoor aan op vadermail.