Echo's

Op de praktijk hebben we de mogelijkheid om zelf een echo te maken.

Een aantal van ons is namelijk naast verloskundige ook echoscopiste. De termijnecho en liggingsecho maken we op de praktijk. Voor de twintig weken echo en eventuele andere echo’s verwijzen we je naar een echobureau of ziekenhuis.


De termijnecho

De termijnecho is een echo die tussen 10 en 12 weken wordt gemaakt en nauwkeurig aan geeft hoever je zwanger bent. Aan de hand van deze echo wordt bepaald wat de uitgerekende datum wordt.  Soms blijkt bij deze echo dat je minder ver zwanger bent dan je dacht en is het nodig om deze echo te herhalen.

Als het nodig is kunnen wij met de echo kijken of de zwangerschap intact is, als er bijvoorbeeld sprake is van bloedverlies of buikpijn in de vroege zwangerschap. Ook als je erg ongerust bent of eerder een miskraam hebt gehad.


De twintig weken echo

Voor de twintig weken echo verwijzen wij je door naar een echobureau of ziekenhuis omdat wij deze zelf niet kunnen maken. De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat met een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen,  het hart, de nieren, andere belangrijke organen en het aangezicht. Je mag zelf bepalen of je deze echo wilt laten maken of niet. We zullen je daar op de praktijk meer voorlichting over geven. Lees meer informatie over de twintig weken echo.


Liggingsecho bij 36 weken

Rond 36 weken maken we op de praktijk een echo om de ligging van de baby te bevestigen. Vanaf die termijn is het namelijk belangrijk dat baby's met hun hoofd naar beneden liggen.