Echo's

Op de praktijk hebben we de mogelijkheid om zelf een echo te maken.

Een aantal van ons is namelijk naast verloskundige ook echoscopiste. De termijnecho en liggingsecho maken we op de praktijk. Voor de twintig weken echo en eventuele andere echo’s verwijzen we je naar een echobureau of ziekenhuis.


Vroege echo

Het ismogelijk om bij ons op de praktijk een vroege echo in de zwangerschap te maken. Soms ben je gewoon nieuwsgierig of je daadwerkelijk zwanger bent, maar het kan ook zijn dat je in het verleden een miskraam hebt gehad waardoor je je meer onzeker voelt over deze zwangerschap. 

Een vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, heeft als doel om te kijken of de zwangerschap vitaal is, of het hartje klopt, of de zwangerschap op de juiste plek is ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk) en of het één kindje (of misschien wel meer) is. Meestal is een vitaliteitsecho een inwendige echo via de vagina. 

Wanneer je een indicatie hebt voor deze echo zoals bij bloedverlies of een eerder doorgemaakte miskraam, wordt de echo vergoed door je zorgverzekering. Indien dit niet het geval is, maar je toch graag langs wilt komen voor een vroege echo, is dat altijd mogelijk maar dan moet je de kosten van de echo zelf betalen. De kosten voor deze echo zijn 37 euro en kunnen per pin aan de balie worden voldaan. Vaak kunnen we deze echo op eigen verzoek op de praktijk maken. Lukt dit wegens een tekort aan echoscopisten niet, dan verwijzen we je door naar een echocentrum in de regio.


De termijnecho

De termijnecho is een echo die tussen 10 en 12 weken wordt gemaakt en nauwkeurig aan geeft hoever je zwanger bent. Aan de hand van deze echo wordt bepaald wat de uitgerekende datum wordt.  Soms blijkt bij deze echo dat je minder ver zwanger bent dan je dacht en is het nodig om deze echo te herhalen.

Als het nodig is kunnen wij met de echo kijken of de zwangerschap intact is, als er bijvoorbeeld sprake is van bloedverlies of buikpijn in de vroege zwangerschap. Ook als je erg ongerust bent of eerder een miskraam hebt gehad.


De twintig weken echo

Voor de twintig weken echo verwijzen wij je door naar een gespecialiseerd echocentrum of ziekenhuis omdat wij deze zelf niet kunnen maken. In de regio zijn verschillende echocentra waar je hiervoor terecht kunt. De twintig weken echo is een uitgebreide medische echo waarbij gekeken wordt of de baby geen aangeboren afwijkingen heeft (voor zover ze dat met een echo kunnen zien). Er wordt onder andere gekeken naar de hersenen,  het hart, de nieren, andere belangrijke organen en het aangezicht. Je mag zelf bepalen of je deze echo wilt laten maken of niet. We zullen je daar op de praktijk meer voorlichting over geven. Lees meer informatie over de twintig weken echo.


Echo's op medische indicatie

Tijdens de zwangerschap kunnen er diverse redenen ontstaan waardoor we je doorsturen voor een medische echo. Het kan zijn dat we de groei van de baby nauwgezet in de gaten willen houden of de positie van de placenta en de hoeveelheid vruchtwater willen beoordelen. We verwijzen je dan door naar een gespecialiseerd echocentrum. In de regio zijn verschillende echocentra waar je dit onderzoek kunt laten uitvoeren. 


Liggingsecho bij 36 weken

Rond 36 weken maken we op de praktijk een echo om de ligging van de baby te bevestigen. Vanaf die termijn is het namelijk belangrijk dat baby's met hun hoofd naar beneden liggen.