Do's en Dont's

Do's

Sporten

Sporten is gezond, ook in je zwangerschap. Het zorgt ervoor dat je conditie ook in de komende negen maanden op peil blijft en geeft je extra energie. Vrouwen die tot het einde van hun zwangerschap blijven bewegen, komen gemiddeld 4 kg minder aan dan zwangeren die niet actief zijn. Regelmatig sporten zorgt voor een optimaal leefklimaat voor je baby omdat het de groei van de placenta bevorderd. Probeer je liever niet méér in te spannen dan voor de zwangerschap. Pas tijdens de zwangerschap je tempo aan tijdens het sporten en luister goed naar je lichaam. Zwemmen, fietsen, wandelen en fitness zijn sporten die je gedurende de hele zwangerschap kunt blijven doen. Sporten waarbij je risico loopt om iets tegen je buik aan te krijgen of sporten waarbij je gemakkelijk tegen andere mensen botst of kunt vallen, kun je beter zoveel mogelijk vermijden vanaf de tweede helft van je zwangerschap. Denk hierbij aan tennis, volleybal, hockey en schaatsen. 

Let op

Duiken en parachutespringen kun je tijdens je zwangerschap beter niet doen. Bergbeklimmen en abseilen vroeg in de zwangerschap is geen enkel probleem tot 2500 meter. Daarboven wordt de lucht te ijl waardoor er mogelijk een zuurstoftekort voor je baby kan optreden. In de tweede helft van je zwangerschap wordt je buik te dik en is het risico van fors stoten van de buik tegen de bergwand te groot. Zorg ook in dit geval dat je verblijf wel onder de 2150 meter ligt.

Voor wat betreft skien geldt dat je (slaap)verblijf in ieder geval onder de 2150 meter dient te liggen, daarboven is de lucht te ijl om langere tijd te verblijven. Het skien zelf op hogere hoogtes is geen probleem maar afhankelijk van je eigen kundigheid en draagkracht. Realiseer je ten alle tijden dat je tijdens de zwangerschap meer risico loopt om te vallen omdat je bekken minder stabiel is. Ook komt je baarmoeder bij 16 weken al ruim boven je schaambot uit waardoor deze kwetsbaar is voor valincidenten. Om deze redenen raden wij je in ieder geval af om na 16 weken nog te skien. De keus (en het risico van vallen) is altijd aan jezelf, het is afhankelijk van je eigen ervaring. 

Reizen

Reizen

Ook als je zwanger bent kun je natuurlijk lekker op vakantie gaan. Zorg er wel voor dat je altijd een bestemming kiest waarbij goede medische zorg aanwezig is voor het geval er zich complicaties voordoen. Vliegen op zichzelf is ongevaarlijk voor een zwangere. Over het algemeen willen vliegmaatschappijen je vervoeren tot 34 weken zwangerschap, maar sommige hebben een andere uiterste termijn. Om die reden is het altijd verstandig om even uit te zoeken tot wanneer je met de vliegmaatschappij mee kunt en ons om een verklaring te vragen waarop staat dat je gezond genoeg bent om te kunnen vliegen.

Let op

Vakantiebestemmingen op grote hoogte worden afgeraden. Door de afnemende zuurstofspanning van de lucht is er minder zuurstof beschikbaar. Het advies is dan ook om niet langdurig hoger dan 2150 meter te verblijven. Voor een bezoek aan tropische bestemmingen en/of een malariagebied raden we je aan om contact op te nemen met de GG&D voor een passend advies.

Seksualiteit

Zolang de zwangerschap ongestoord verloopt, is er geen enkele medische reden om geen seks te hebben. In het begin van de zwangerschap voelen vrouwen zich vaak moe en hebben geregeld last van misselijkheid en vermoeidheid, waardoor de meesten geen zin in seks hebben. Na de eerste maanden krijgen vrouwen weer meer energie en voelen ze zich een stuk beter waardoor de zin in seks weer terug komt. 

Let op 

Bij bloedverlies of gebroken vliezen wordt gemeenschap afgeraden. Na de bevalling, wanneer het bloedverlies gestopt is en je weer normale afscheiding hebt, is er geen bezwaar tegen seks. Wel raden we je aan als je voor het eerst weer gaat vrijen, een glijmiddel te gebruiken.


Don'ts


 

Afvallen/lijnen/diëten

Lijnen als je zwanger bent is geen goed idee. De kans bestaat dan dat je niet voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en er kunnen giftige afvalstoffen bij vrijkomen. Natuurlijk zul je wat aan gaan komen(gemiddeld 10-12 kilo), maar wanneer je regelmatig sport en er op let dat je gezond blijft eten, blijft het meestal binnen de perken.

Alcohol

Alcohol is een giftige stof en gaat via de placenta naar je baby. De lever van de baby is nog niet rijp genoeg om deze giftige stoffen te verwerken en dat kan schadelijke gevolgen hebben: geestelijke en lichamelijke tekortkomingen bij je kind. Alcohol zorgt ervoor dat je kind niet goed kan groeien en ook later in groei achter zal blijven in vergelijking met leeftijdgenoten. Ze hebben op sociaal vlak meer problemen en zijn vaker hyperactief. Vanaf welke hoeveelheid het drinken van alcohol schade kan geven is nog onbekend, wel is bekend dat alcohol soms al in kleine hoeveelheden schadelijk kan zijn. Om deze reden adviseren wij je helemaal geen alcohol te drinken. Voor meer informatie: Alcohol en zwangerschap

Besmettelijke infectieziekten

Als je zelf bepaalde besmettelijke kinderziektes krijgt tijdens je zwangerschap, dan kan dit gevolgen hebben voor de baby. Het gaat om ziekten waarbij je vlekjes op de huid krijgt, zoals waterpokken, rode hond of de vijfde ziekte. Heb je zelf deze ziektes nooit doorgemaakt en ben je in contact geweest met iemand die deze besmettelijke ziekte heeft? Neem dan contact op met ons of je huisarts. 

Een aantal maatregelen om te voorkomen dat je besmet wordt: 

Zorg ervoor dat je bent ingeënt voor rode hond voordat je zwanger wordt, ben je dat nog niet, laat je dan na de zwangerschap alsnog vaccineren. Als je de ziekte zelf hebt doorgemaakt ben je ook beschermd. 

Vraag na aan je ouders/verzorgers of je zelf als kind de waterpokken hebt gehad, wanneer je dan in contact komt met het virus hoef je je geen zorgen te maken. Indien het niet duidelijk is of je het ooit hebt gehad, kunnen we in je bloed zien of je de ziekte hebt doorgemaakt en daar antistoffen voor hebt.  Wanneer je de waterpokken nog nooit hebt doorgemaakt en je bent in contact geweest met een kind met de waterpokken, bel ons dan direct.  

Wanneer je met kinderen werkt en er is een uitbraak van de vijfde ziekte en je bent in de eerste 20 weken van je zwangerschap, neem dan contact met ons op. Wanneer je de vijfde ziekte niet hebt doorgemaakt ben je hiervoor niet beschermt en kan het nodig zijn om tijdelijk contact met besmette kinderen te voorkomen. 

Was de handen na contact met lichaamsvloeistoffen (urine, bloed of speeksel) om de kans op besmetting te verkleinen. Drinkt dus niet van dezelfde beker of eet niet van hetzelfde bestek als je kind. Dit voorkomt een infectie met het cytomegalovirus (CMV). Dit virus komt met name voor bij kleine kinderen die het virus via de urine en het speeksel uitscheiden.

Voor meer informatie: Infectieziekten en zwangerschap

Drugs

Het gebruik van drugs tijdens je zwangerschap kan de ontwikkeling van je kind ernstig verstoren. Het vergroot de kans op aangeboren afwijkingen en geeft een lager geboortegewicht van je baby en heb je meer kans dat je een vroeggeboorte krijgt. Dit zorgt ervoor dat je kind een minder goede start maakt wanneer het geboren wordt. Gebruik daarom geen drugs in de zwangerschap. Voor meer informatie: Drugsinfo

Medicijngebruik

Veel medicijnen passeren de placenta en komen bij je baby terecht. Dat kan schadelijk zijn. Overleg daarom altijd voordat je medicijnen gebruikt met je arts, apotheker of met ons. Dit geldt ook als je borstvoeding geeft. Indien je een pijnstiller wilt gebruiken, adviseren we je te kiezen voor paracetamol zonder toevoegingen zoals codeïne of coffeïne. Gebruik in ieder geval nooit onnodig geneesmiddelen. Voor meer informatie: Lareb

Roken

Roken in je zwangerschap of regelmatig in rokerige ruimtes verblijven, brengt risico’s met zich mee. Tabak bevat schadelijke stoffen die de doorbloeding van de placenta verstoren. Dit zorgt ervoor dat de zuurstoftoevoer naar kind wordt verminderd en dat brengt risico’s met zich mee: groeiachterstand, vroeggeboorte, een kind met een hazenlip, wiegendood en we zien vaker huilbaby’s bij moeders die tijdens de zwangerschap gerookt hebben. Kortom: Stop met roken als je een zwangerschapswens hebt en als je zwanger bent. Wij helpen je graag bij het stoppen. Roken info

Sauna & zonnebank

Het is verstandig de eerste drie maanden van de zwangerschap niet langdurig heet te baden en saunabezoek of zonnebank te vermijden. Uit onderzoek blijkt namelijk dat langdurige verwarming van het lichaam invloed kan hebben op de ontwikkeling van een embryo. Zonnen kan een zwangerschapsmasker (een bruine verkleuring van de gezichtshuid) veroorzaken of verergeren. Lees meer hierover bij zwangerschapsklachten.

Wat kan wel?
Later in je zwangerschap kun je gerust naar de sauna gaan. Zorg er wel voor dat je niet in het heetste gedeelte van de sauna gaat zitten en dat je voldoende drinkt en regelmatig rust neemt. 

Schadelijke Stoffen

Probeer blootstelling aan de volgende stoffen te vermijden: 

- verf op terpentinebasis

- ongediertebestrijdingsmiddelen

- chemicaliën (zoals foto- en ontwikkelingsvloeistoffen)

- zeer hoge blootstellen aan BPA (bosfenol A, chemische stof in o.a. plastic flessen) 

- overmatig gebruik van groene thee in 3e trimester van de zwangerschap

Wat kan wel?
Voor het gebruik van haarverf zijn tot nu toe geen schadelijke effecten bekend. Voor de zekerheid kun je beter geen soorten gebruiken waar loodhoudende oplosmiddelen in zitten.

Straling

Wanneer het nodig is om een röntgenonderzoek te doen tijdens je zwangerschap, vermeld dan altijd dat je zwanger bent. Soms kan het onderzoek uitgesteld worden tot na de bevalling. Als het toch nodig is, kan de baarmoeder worden afgeschermd. Je kind wordt dan zo min mogelijk blootgesteld aan de straling.

Wat kan wel?
Een röntgenfoto van je gebit of een verdoving bij de tandarts kan geen kwaad aangezien hiervoor een minimale dosis wordt gebruikt. Ook een MRI-scan kan zonder gevaaar voor de baby worden gemaakt. Vermeld in ieder geval altijd dat je zwanger bent.