Zwangerschapsklachten

Zwangerschapsklachten

Tijdens de zwangerschap verandert er een heleboel, zowel mentaal als fysiek. Helaas horen daar voor veel vrouwen ook het krijgen van zwangerschapsklachten bij.

Aambeien

Wat  is het?
Aambeien zijn uitstulpingen van bloedvaatjes bij de anus. Ze worden veroorzaakt  door een verslapping van de bloedvatwand onder invloed van hormonen en door de  toenemende druk op het onderlijf gedurende de zwangerschap. Als je lastiger kan  poepen en meer druk moet zetten dan gewoonlijk, wordt de kans op het krijgen  van een aambei nog groter. Het geeft vaak jeuk en een pijnlijk gevoel. Tijdens  de ontlasting kan er wat bloed meekomen.

Wat  doe je er tegen?
Probeer verstopping en harde ontlasting te voorkomen door veel vezels  te eten, goed te drinken en te blijven bewegen. Probeer niet actief mee te  drukken tijdens het poepen want dit kan de klachten verergeren. Een middel waar  je baat bij kunt hebben is Curanol. Dit is verkrijgbaar bij de apotheek of  drogist en online te bestellen via www.curanol.nl

Bloedend tandvlees

Wat is het?
Door het hormoon progesteron komen de bloedvaatjes van je mondslijmvlies dichter aan de oppervlakte te liggen en je tandvlees zwelt een klein beetje op. Daardoor is je tandvlees extra gevoelig en gaat het makkelijker bloeden.

Wat doe je er tegen?
Verzorg je gebit tijdens de zwangerschap extra goed: floss of stook je tanden en poets 2x per dag met een zachte tandenborstel en tandpasta met fluoride. Als je net hebt overgegeven, neutraliseer dan eerst je mond met water en kauwgum en poets pas na een half uur je tanden.

Bloedneus

Wat is het?
Een spontane bloedneus komt vaker voor bij zwangere vrouwen en is volkomen onschuldig. De oorzaken hiervan zijn je gewichtstoename, het hormoon progesteron dat je bloedvaten dunner en slapper maakt en het feit dat als je zwanger bent, je slijmvliezen beter doorbloed zijn. Dus ook die in je neus.

Wat doe je er tegen?
Om je bloedneus te stoppen kan je je neus gedurende 10 minuten dichtknijpen. Heb je er vaker last van, dan kan je een geltube gebruiken. Je snuit je neus leeg en knijpt de tube leeg in je neus. De gel stopt de bloeding en je slikt de gel via je neusholte en je keel door. Er zitten geen bestanddelen in die schadelijk zijn voor je baby en je kunt de gel dan ook gewoon tijdens de zwangerschap gebruiken. Een geltube is verkrijgbaar bij de drogist.

Bloedverlies

Wat is het?
Bloedverlies in het eerste trimester van je zwangerschap komt regelmatig voor en is gelukkig niet altijd de voorbode van een miskraam. Een op de vijf vrouwen heeft bloedverlies in de eerste 3 maanden van de zwangerschap. Dat kan komen omdat de bevruchte eicel zich innestelt in de baarmoeder en daar wat bloed bij vrij komt (een innestelingsbloeding), omdat je slijmvliezen onder invloed van hormonen extra doorbloed zijn of bijvoorbeeld na het vrijen. Helaas is in de helft van de gevallen van bloedverlies een miskraam wel de oorzaak.

Wat doe je er aan?
Bloedverlies is niet te voorkomen, een miskraam helaas ook niet. Wanneer je bloed verliest, neem dan altijd contact met ons op. Wij kunnen door middel van een echo zien of de zwangerschap intact is en je begeleiden als het een miskraam blijkt te zijn.

Wanneer moet je extra alert zijn?
Verlies je helderrood bloed na de derde zwangerschapsmaand, neem dan ook contact met ons op.

Brandend maagzuur

Wat is het?
Je kunt tijdens de zwangerschap last krijgen van brandend maagzuur. Dit komt doordat de afsluiting tussen je maag en je slokdarm slapper wordt door de zwangerschapshormonen, ook groeit de baarmoeder en duwt deze tegen je maag. Het gevolg is dat er wat maagzuur terug in je slokdarm kan lopen. Dit geeft een onaangenaam en branderig gevoel.

Wat doe je er tegen?
Eet rustig en kauw goed. Gebruik zo min mogelijk koolzuurhoudende dranken, koffie, sinaasappelsap, gekruid eten en vet. Ook chocolade is een boosdoener. Neem even rust voor en na de maaltijd. Ga goed rechtop zitten zodat de maag niet bekneld raakt. Bij plotselinge aanvallen van maagzuur kunnen droge biscuitjes, crackers, droge muesli of gele vla wel eens helpen. Zet eventueel het hoofdeinde van het bed iets hoger of leg een kussen onder je matras. Mocht dit alles niet baten, dan kun je de apotheek om iets tegen het brandende maagzuur vragen dat geschikt is voor zwangere vrouwen. Voorbeelden zijn: maalox, antagel of rennies. Je kunt deze middelen zonder recept bij de apotheek afhalen of bij een drogist. Voor meer tips vraag ons gerust om advies.

Duizeligheid

Wat is het?
Duizeligheid, draaierig zijn, een licht gevoel in je hoofd hebben en het gevoel dat je flauwvalt komt vaak voor. Er zijn een aantal oorzaken:

Door de zwangerschapshormonen stroomt je bloed met een lagere weerstand en daarmee met minder druk: je bloeddruk is lager. Als je een plotselinge beweging maakt, zoals snel opstaan, wordt de druk nog lager. Je hebt dan even te weinig bloed in je hoofd en daarmee te weinig zuurstof in je hersenen.

Het ijzer in je bloed kan te laag zijn, waardoor je last van bloedarmoede hebt. Ook een laag suikergehalte kan zorgen voor een duizelig gevoel, vaak voel je je dan ook trillerig.

Ben je al wat langer zwanger, dan kan je duizelig worden als je op je rug ligt. De druk van je baarmoeder op een groot bloedvat in de buik zorgt voor de duizeligheid.

Wat doe je er tegen?
Komt de duizeligheid vooral voor bij plotselinge bewegingen, doe het dan wat rustiger aan als je opstaat of omdraait in bed. Als je langere tijd stil moet staan, zorg dan voor genoeg bewegingen tussendoor en leg je benen omhoog als je zit. Ben je vooral duizelig als je opstaat nadat je op je rug hebt gelegen, dan is het aan te raden om op je zij te slapen. Zorg dat je voldoende zout binnenkrijgt uit je voeding of uit aanvullende supplementen en bespreek je duizeligheid tijdens je controleafspraak met ons.

Dof gevoel vingers/tintelingen/slapende handen

Wat is het?
Tintelingen in je  vingers, een dof gevoel, gevoelloosheid, krachtverlies en slapende handen,  allemaal tekenen van het Carpaal-tunnel Syndroom. Als je zwanger bent, houd je meer vocht vast onder invloed van de  zwangerschapshormonen. Vochtophopingen in je pols kunnen er voor zorgen dat de  middelste zenuw in je pols knel komt te zitten.

Wat doe je er tegen?
Het is belangrijk dat je zenuw tot rust komt. Merk je dat bepaalde  handbewegingen de klachten verergeren, probeer die dan zo min mogelijk te doen.  ’s Nachts kan je een spalk om je pols dragen om de pols rust te geven, de spalk  kan je eventueel ook overdag dragen maar dan kan je je hand niet gebruiken. Als  de klachten ernstig zijn, neem dan contact op met je huisarts. Hij of zij kan  je tabletten voorschrijven of een injectie geven met een pijnstillend en  ontstekingsremmend middel, of een behandeling voorschrijven waarbij er rek op  de beknelde zenuw wordt uitgeoefend.  

Wanneer moet  je alert zijn?
Komen de tintelingen voor in combinatie met één of meerdere van de  volgende klachten: Opgezwollen handen, opgezwollen enkels of een opgezwollen  gezicht, pijn rechts onderin de ribben, het zien van sterretjes of lichtflitsen  of een pijnlijk gespannen gevoel bovenin je buik, neem dan contact met ons of  met je huisarts op. Het kan een signaal zijn van ‘zwangerschapsvergiftiging’.  

Emoties tijdens de zwangerschap

Wat is het?
Voor de meeste mensen is een zwangerschap een periode met grote veranderingen, vooral als het gaat om je eerste kindje. Naast lichamelijke veranderingen gebeurt er mentaal ook een heleboel. Je leven staat op het punt te veranderen. Door de veranderde hormoonhuishouding ben je vaak ook emotioneler en labieler. Soms kunnen je emoties tijdelijk uit balans raken en krijg je tijdens en na de zwangerschap last van wisselingen in je stemming (prikkelbaar, somber, moeite met concentreren of juist overmatig blij zijn). Het kan gaan om zorgen over de balans tussen zwanger zijn van een kind en bijvoorbeeld je werk of relatie. Maar ook de angst voor de bevalling of zorgen over de gezondheid van je ongeboren kind kunnen een belasting vormen.

Wat doe je er tegen?
Wij vinden het belangrijk dat je je vrij voelt om deze zorgen te bespreken. Wij willen je hierbij graag ondersteunen en waar mogelijk doorverwijzen voor extra hulp. Website: Fiom, maatschappelijk werk, baby blues domstad, Mama & Meer, Praktijk OK.

Harde buiken

Wat is het?
Harde buiken ontstaan doordat de spieren van je baarmoeder zich af en toe samentrekken. Tijdens deze ‘oefenweeën’ voelt je buik hard en strak aan. Harde buiken ontstaan meestal in de tweede helft van je zwangerschap. Vaak heb je ze aan het einde van de dag. Soms kan een blaasontsteking ook harde buiken veroorzaken.

Wat doe je er tegen?
Wat helpt om de buik te laten ontspannen is een warm bad of douche, een kruik en rust te nemen. Met andere woorden, luister weer naar de signalen van je lichaam.

Wanneer moet je alert zijn?
Belangrijk is dat wanneer je nog geen 37 weken zwanger bent de harde buiken niet regelmatig komen en geen pijn doen. Twijfel je hierover, neem dan altijd contact met ons op. Af en toe een harde buik kan geen kwaad.

Hoofdpijn

Wat is het?
Hoofdpijn is een veel voorkomende kwaal tijdens de zwangerschap. Moeheid,  misselijkheid, een verlaagde bloeddruk en de spanning die bij het zwanger zijn  horen, kunnen allemaal oorzaken zijn.

Wat doe je er tegen?
Drink voldoende  water (8 glazen per dag) en eet gezond en gevarieerd. Probeer ook bij  misselijkheid te blijven eten. Zorg voor voldoende frisse lucht, voor voldoende  (nacht)rust en voor genoeg lichaamsbeweging. Heb je toch nog last van hoofdpijn ondanks bovenstaande tips, probeer dan de  pijnlijke plek te masseren met je vingertoppen. Houdt de hoofdpijn aan en  belemmert het je in je bezigheden, dan kan je paracetamol innemen, dit is het  minst schadelijk voor je baby.

Wanneer moet je alert zijn?
Ben je in het derde  trimester en komt de hoofdpijn voor in combinatie met één of meerdere van de  volgende klachten: Opgezwollen handen, opgezwollen enkels of een opgezwollen  gezicht, pijn rechts onderin de ribben, het zien van sterretjes of  lichtflitsen, tintelende handen of vingers of een pijnlijk gespannen gevoel  bovenin je buik, neem dan contact met ons of met je huisarts op. Het kan een  signaal zijn van ‘zwangerschapsvergiftiging’.    

Incontinentieklachten / bekkenbodemklachten

Wat is het?
Tijdens je zwangerschap wordt je bekkenbodem slapper onder invloed van hormonen. Door de toenemende druk van de baarmoeder op de blaas kun je last krijgen van incontinentieklachten. Daardoor ontstaat urineverlies bij drukverhogende momenten zoals bij tillen, hoesten, sporten en lachen. Dit komt vaak voor bij vrouwen.

Wat doe je er tegen?
Je kunt je bekkenbodemspieren trainen om toename van klachten te voorkomen.

Wanneer moet je alert zijn?
Belangrijk is dat je na je bevalling je bekkenbodem weer gaat trainen, ook als je geen incontinentieklachten hebt. Houd je incontinentieklachten vraag dan advies aan een fysiotherapeut die gespecialiseerd is in bekkenbodemklachten.

Jeuk

Wat is het?
Jeuk, op bijvoorbeeld je buik, borsten, armen en benen, kan in de zwangerschap ontstaan door de veranderde hormoonhuishouding. Het precieze mechanisme is echter nog niet bekend, maar het is wel een veel voorkomende klacht. De jeuk begint meestal op de buik en verspreid zich later over de ledematen. Soms ontstaan er ook bultjes, maar meestal is er niets te zien.

Wat doe je er tegen?
Wat kan helpen is een lauwe douche nemen, mentholgel gebruiken om te koelen en soms kan het al helpen om de huid vet te houden met een crème. Draag luchtige kleding (vooral katoen) gebruik geen wasverzachter en zo min mogelijk zeep.

Wanneer moet je alert zijn?
Belangrijk is dat de jeuk niet op je voetzolen of handpalmen zit, of dat je daarnaast last hebt van een stopverfkleurige ontlasting of misselijkheid. Heb je daar wel last van, dan moet je ons bellen.

Kramp in je benen

Wat is het?
Samentrekkende spieren, meestal in je benen, je beenspieren of je kuiten; veel zwangere vrouwen hebben er last van. Over het algemeen is de oorzaak te weinig afwisseling in lichaamsbeweging en spanningen tijdens de zwangerschap, maar ook een slechte bloedsomloop of magnesiumtekort kan kramp veroorzaken.

Wat doe je er tegen?
Zachtjes druk uitoefenen op de pijnlijke spier door een massage of voorzichtig rekken kan helpen, evenals een warme douche. Probeer zoveel mogelijk in beweging te blijven gedurende de dag om je bloedomloop te stimuleren. Het eten van bananen kan helpen tegen de kramp die ontstaat door magnesiumtekort.

Minder leven voelen

Er zijn grote variaties tussen gezonde baby’s hoe vaak en hoe hard zij schoppen. Sommige zwangeren voelen de bewegingen minder duidelijk dan andere. Als de placenta op de voorwand van de baarmoeder ligt of als je overgewicht hebt, dan zijn de bewegingen minder goed te voelen.

Wanneer voel je de baby over het algemeen het beste?
De meeste zwangeren voelen de bewegingen het beste wanneer ze liggen en het minste wanneer ze staan, lopen of bezig zijn met iets. Het grootste gedeelte van de baby’s is het meest actief in de avond of in de vroege ochtend. Daarnaast heeft elke baby een eigen bewegingspatroon met een eigen slaap/waakritme. De baby slaapt geregeld gedurende de dag en zal dan normaal gesproken niet bewegen. Tegen het eind van de zwangerschap worden de slaapperiodes langer, maar zelfs tegen het einde van de zwangerschap komt het zelden voor dat een baby langer dan 1 uur slaapt. De manier waarop je de kindsbewegingen ervaart zal veranderen tijdens de zwangerschap, gedurende de laatste weken van de zwangerschap worden de kindsbewegingen als iets minder krachtig ervaren. Dat is normaal en komt mogelijk doordat de hoeveelheid vruchtwater afneemt, het kind dan volgroeid is en de ruimte in de baarmoeder kleiner wordt. Maar als de baby wakker is, hoor je aan het einde van de zwangerschap ongeveer evenveel kindsbewegingen te voelen als in de periode daarvoor.

Hoe vaak moet je de baby voelen bewegen?
Er zijn geen duidelijke richtlijnen hoe vaak je de baby moet voelen bewegen. Belangrijk is dat je een aanzienlijke en aanhoudende afname van het normale bewegingspatroon van de baby herkent.
Als je twijfelt over het voelen van de baby, dan kun je rust nemen en op je linker zij op de bank gaan liggen. Indien de twijfel blijft dan moet je contact met ons opnemen.

Wanneer moet ik bellen?
Als je de baby de hele dag nog niet hebt gevoeld, wacht dan niet tot de volgende dag, maar neem meteen contact op ons. Ook als de baby gedurende de dag/dagen duidelijk minder krachtig gaat bewegen en minder actief is moet je contact opnemen.

Informatiefolder

Je baby voelen bewegen

Misselijkheid

Wat is het?

Veel vrouwen zijn de eerste drie maanden van de zwangerschap misselijk. De oorzaak hiervan is een stijging van het HCG hormoon in het bloed. Vaak beginnen de klachten al vroeg in de zwangerschap en zit het hoogtepunt tussen 8 en 12 weken. Soms houdt de misselijkheid langer aan en gaat het gepaard met braken. Je baby heeft hier niet onder te lijden, deze neemt wat die nodig heeft.

Wat doe je er tegen?
Het helpt het om kleine beetjes eten over de dag te verspreiden en om ‘s ochtends voordat je uit bed stapt alvast een beschuitje of cracker te eten. Niet eten maakt de misselijkheid meestal alleen maar erger.

Wanneer moet je alert zijn?
Belangrijk is dat je voldoende vocht binnen houdt. Houd je helemaal niets binnen of ben je zo misselijk dat je niets meer kunt doen, neem dan contact op met ons of je huisarts. De huisarts kan je namelijk medicijn voorschrijven tegen de misselijkheid.

Moeheid

Wat is het?
Er vinden grote veranderingen in je lichaam plaats onder invloed van hormonen. De samenstelling en hoeveelheid bloed verandert en de spijsvertering en de stofwisseling veranderen. Maar bovenal groeit er een nieuw leven dat op zijn of haar plaats ook de nodige energie van je vraagt.

Wat doe je er tegen?
Vooral in de eerste drie maanden van de zwangerschap kun je moe zijn. Veel vrouwen hebben dan meer behoefte aan slaap. Soms is bloedarmoede de oorzaak. Het bloedonderzoek zal dit dan aantonen. Wat helpt voor de moeheid is om er vooral aan toe te geven. Doe het rustig aan, slaap uit als het kan, doe een klein middagdutje of rust in ieder geval even tussen de middag en ga op tijd naar bed. Na de eerste drie maanden krijg je meestal weer meer energie. Wanneer de zwangerschap op zijn einde loopt, wordt het fysiek weer wat zwaarder. Probeer dan je verlof vooral te benutten om uit te rusten om zo fit als mogelijk aan je bevalling te kunnen beginnen.

IJzertekort
Soms komt vermoeidheid door een laag ijzergehalte, wij controleren daarom 2 keer in de zwangerschap je ijzergehalte en vaker indien nodig. Heb je een te laag ijzer dan geven we je een recept mee voor ijzertabletten. Zelf kun je met een aantal voedingstips je ijzergehalte al iets verhogen.

Obstipatie

Wat is het?
Door de zwangerschapshormonen werken je darmen tijdens de zwangerschap minder goed waardoor je obstipatie (verstopping) kunt krijgen. Obstipatie is niet gevaarlijk maar wel vervelend.

Wat doe je er tegen?
Belangrijk is om vezelrijk te eten (volkoren producten, rauwkost, groene groenten en fruit met schil), goed te drinken en te blijven bewegen. Ga naar het toilet zodra je aandrang voelt en stel het niet uit. Mocht dit niet voldoende werken, vraag ons dan om advies.

Slecht slapen

Wat is het?
Slecht slapen komt vaak doordat zwangeren vaker en intensiever dromen. Ze zijn druk bezig met de zwangerschap, de baby, de bevalling, de rest van het gezin en de zorg daarvoor. Ook nemen aan het einde van de zwangerschap de lichamelijke klachten toe en kan je buik in de weg gaan zitten.

Wat doe je er tegen?
Veel zwangeren hebben baat bij een stukje wandelen voor het slapen gaan. Je hoofd is dan vaak opgeruimder en je lichaam wat vermoeider waardoor slapen soms beter gaat.

Spataderen

Wat is het?
Sommige vrouwen krijgen tijdens de zwangerschap last van spataderen aan de benen, dit zijn aderen die verwijd zijn. Soms komen ze ook in de schaamlippen voor. Oorzaken van spataderen tijdens de zwangerschap is de veranderende hormoonspiegel waardoor vaatwanden slapper worden, verandering van bloedstromen door de groei van de baarmoeder en het feit dat tijdens de zwangerschap er meer bloed in je lijf circuleert. Na de bevalling nemen spataderen snel in grootte af en kun je ze laten behandelen indien ze niet vanzelf weg gaan.

Wat doe je er tegen?
Zorg dat je regelmatig beweegt en probeer lang staan en zitten te voorkomen. Gebruik als je zit of ligt een krukje of een kussen om je benen hoog te leggen. Ook het dragen van elastische (steun) kousen helpt de klachten van spataderen te verminderen.

Vaginale afscheiding

Wat is het? Normale vaginale afscheiding is wittig van kleur en voelt slijmerig en plakkerig aan. Veel vrouwen hebben veel meer en waterige afscheiding tijdens de zwangerschap. Dat is normaal en wordt veroorzaakt doordat de vagina extra wordt doorbloed.

Wat doe je er tegen?
Een goede hygiëne is altijd belangrijk om die zuurgraad intact te houden. Je kunt daarom beter geen zeep gebruiken bij het wassen van de vagina en de vulva. Draag niet te strakke kleding, gebruik bij voorkeur katoenen ondergoed en minimaliseer het gebruik van inlegkruisjes. Op deze manier beperk je de kans op een schimmelinfectie.

Wanneer moet je alert zijn?
Zolang de afscheiding niet jeukt, stinkt of van kleur verandert hoort het erbij. Bij twijfel kun je ons altijd bellen of op het spreekuur even overleggen. Je kunt namelijk gemakkelijker een infectie oplopen tijdens de zwangerschap omdat de zuurgraad in de vagina anders wordt. Wanneer je klachten hebt van jeuk of een branderig gevoel, kan het goed zijn dat je een schimmelinfectie hebt en deze is goed te behandelen met medicijnen via je huisarts.

Vasthouden van vocht

Wat is het?
Tijdens de zwangerschap houdt je lichaam meer vocht vast. Soms krijg je daardoor dikke voeten en enkels. Bij warmte en weinig beweging kan dit verergeren.

Wat doe je er tegen?
Zorg dat je voldoende beweging hebt en leg je benen wat hoger als je zit of ligt.

Wanneer moet je alert zijn?
Wanneer je naast het vocht vasthouden ook klachten hebt van sterretjes zien, pijn tussen de schouderbladen, hoofdpijn en misselijkheid of een strak gevoel in de bovenbuik, neem dan altijd contact met ons op.

Vaak plassen of toch een blaasontsteking

Wat is het?
Het is normaal dat je tijdens de zwangerschap vaker moet plassen en vooral ‘s nachts. Naarmate de baarmoeder groeit, komt er meer druk op je blaas waardoor je sneller aandrang voelt om te plassen. In de zwangerschap heb je meer kans op een blaasontsteking. Dit komt doordat de urineleider verwijd is en er verminderde samentrekkingen van de blaas plaatsvinden onder invloed van je zwangerschapshormonen. Als je heel vaak aandrang voelt om te plassen, kan dat dus ook door een blaasontsteking komen. Soms heb je dan ook een branderig gevoel bij het plassen en een zeurend gevoel in de onderbuik of veel harde buiken. Maar een blaasontsteking kan in de zwangerschap ook helemaal geen klachten geven.

Wat doe je er tegen?
Of je een blaasontsteking hebt, is door de huisarts vast te stellen. Neem daarom bij bovengenoemde klachten contact met ons op en indien nodig zullen wij je voor urineonderzoek naar de huisarts verwijzen. Een blaasontsteking is goed te behandelen met antibiotica. Wanneer je zwanger bent en vatbaar bent voor een blaasontsteking, let dan op de volgende dingen. Zorg dat je veel drinkt zodat alles goed doorspoelt (niet meer dan 3 liter per dag). Drink veel met vitamine C erin. Zorg dat je goed uitplast en rechtop zit tijdens het plassen. Ga niet tijdens het plassen stoppen om je bekkenbodemspieren te trainen, dit geldt zeker in het kraambed wanneer je net bevallen bent.

Zwangerschapsmasker

Wat is het?
Tijdens de zwangerschap kunnen door de zon of zonnebank bruine vlekken in je gezicht ontstaan, dit noem je ‘een zwangerschapsmasker’. Wanneer je jezelf onvoldoende tegen de zon beschermt, kunnen deze pigmentvlekken in meer of mindere mate blijven bestaan.

Wat doe je er tegen?
Zorg voor goede zonnebrandproducten en smeer je regelmatig in, blijf in de schaduw of draag een hoed wanneer je veel blootgesteld wordt aan de zon.