Inhoudsopgave
Iets
Iets
0-5 weken
0-5 weken
5-11 weken
5-11 weken
11-16 weken
11-16 weken
16-24 weken
16-24 weken
24-32 weken
24-32 weken
32-37 weken
32-37 weken
37-42 weken
37-42 weken
Baby
Baby

0-5 weken

Je bent zwanger! Je herkent dat je zwanger bent doordat je menstruatie uitblijft in combinatie met een positieve zwangerschapstest. Soms durf je het niet te geloven en heb je er meerdere zwangerschapstesten voor nodig, maar een positieve test is in principe genoeg om je conclusie te mogen trekken. Er groeit nu een embryo in je baarmoeder ter grootte van een pijnboompit. Meestal voel je nog weinig lichamelijke veranderingen in deze fase, dat hoort erbij.

Vroege zwangerschap

Afspraak maken

Zodra je weet dat je zwanger bent, kun je je online aanmelden of met onze assistente bellen voor het maken van een afspraak. De eerste afspraak zal rond 10 weken zijn. Duurt dat te lang? Geen probleem, je bent ook welkom voor een vroege echo rond 8 weken om te zien of het hartje van de baby klopt.  Bij zorgen (bijvoorbeeld bloedverlies) of vragen kun je altijd bellen, ook als je nog niet op de eerste afspraak bent geweest!

Maak een afspraak

Foliumzuur & Vitamine D

Zodra je de wens hebt om zwanger te worden is het belangrijk om foliumzuur te slikken. Foliumzuur vermindert de kans op een kindje met een open rug of schedel. Het beste is om dit te gebruiken van 4 weken voor de bevruchting tot 10 weken erna. Wacht tot je de eerste echo hebt gehad voordat je stopt met het gebruik van foliumzuur zodat je precies weet dat je de kwetsbare periode achter de rug hebt.

Gebruik Foliumzuur vanaf een zwangerschapswens tot minimaal 8 weken zwangerschap en vitamine D gedurende de hele zwangerschap.

Voeding en leefstijl

Folder zwangerIn de eerste weken van je zwangerschap weet je vaak nog niet dat je zwanger bent. Voor een goede groei van je kind is het belangrijk om gezond zwanger te worden. Dat houdt in: stop met alcohol drinken en roken, slik foliumzuur en vitamine D, mijd sommige producten, eet gevarieerd en zorg voor een gezond gewicht. Je hoeft niet voor twee te gaan eten. Meer vragen over voeding? Je vindt alle actuele informatie terug op het voedingscentrum. Met de gratis app ZwangerHapp zoek je snel en simpel op wat je beter kunt laten in je zwangerschap. Kun je iets niet eten? Dan laat de app zien wat je allemaal nog wél kunt nemen.

Bloedverlies en miskraam

Meer coaching nodig? Dat kan bij ons!

Tijdens de eerste drie maanden van de zwangerschap heeft een op de vijf vrouwen last van bloedverlies. Dit bloedverlies kan in het begin veroorzaakt worden door bijvoorbeeld een innestelingsbloeding of door een goed doorbloede baarmoedermond. Maar bij de helft van de gevallen is een miskraam de reden van het bloedverlies.

Een op de tien zwangerschappen eindigt in een miskraam. Bij een miskraam is er meestal sprake van een aanlegfout waardoor het vruchtje niet meer groeit. Zelden wordt het veroorzaakt door een erfelijk probleem. Ook al is het kindje nog heel klein, een miskraam kan voor veel vrouwen behoorlijk ingrijpend zijn. Heb je het vermoeden dat je een miskraam hebt gehad, neem dan direct contact met ons op.

Tijdens een miskraam stoot het lichaam het vruchtje af, wat aanvoelt als een heftige menstruatie. Het is een natuurlijk proces, maar voor veel vrouwen wel een ingrijpende gebeurtenis. Neem daarom bij bloedverlies altijd contact met ons op. We kunnen met een echo bekijken waar het bloedverlies vandaan komt en of je zwangerschap nog intact is. In het geval van een miskraam willen we je graag begeleiden want een miskraam is niet niks. We leggen je uit in welke situaties je ons altijd moet bellen en geven je ook schriftelijke informatie mee.

Heb je bloedverlies na de 12e week van de zwangerschap? Neem dan altijd contact met ons op.