11-16 weken
De eerste drie maanden zitten erop! Langzaam aan zullen de klachten van vermoeidheid en misselijkheid naar de achtergrond trekken. Je kind is in de afgelopen periode in razendsnel tempo ontwikkeld van een kikkervisje tot een klein mensje zo groot als een avocado. De belangrijkste organen zijn aangelegd en dit heeft je een hoop energie gekost.
13 weken echo
Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om voor een 13 weken echo te kiezen. De 13 wekenecho is een medisch onderzoek dat je kunt laten doen tussen 12+3 en 14+3 weken. Deze echo is bedoeld om vroeg in de zwangerschap te onderzoeken of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft met als doel je hierop voor te kunnen bereiden of om de zwangerschap af te breken. Sommige ernstige afwijkingen zijn bij een 13 wekenecho al te zien en maakt het mogelijk hier vroeg in de zwangerschap onderzoek naar te doen. Dit geeft je meer tijd om te besluiten wat je met deze uitslag doet. Lees de folder op onze pagina prenatale screening voor meer informatie.
Bij de 13 wekenecho wordt er o.a. gekeken naar: de schedel, het hart, de buik, de armen en benen, de wervelkolom, de nekplooi, de placenta en de hoeveelheid vruchtwater. De structuren zijn minder goed te beoordelen dan bij de 20 wekenecho omdat alles nog erg klein is. Soms kan het zijn dat de echoscopiste niet alle structuren even goed in beeld kan brengen, in dat geval wordt aangeboden om de echo vaginaal te maken. Mocht het dan nog steeds niet goed te zien zijn, maar is er geen vermoeden van een afwijking, dan wordt bij de 20 weken echo opnieuw gekeken. Wanneer er vermoeden is van een afwijking bij de 13 wekenecho word je doorverwezen naar de gynaecoloog voor verder onderzoek. Het kan zo zijn dat de uitslag van de 13 wekenecho grote gevolgen heeft voor je zwangerschap en je voor de keuze gesteld wordt om je zwangerschap af te breken of je voor te bereiden op een kindje dat mogelijk overlijdt.
Regelzaken
Tijdens de zwangerschap moet er het een en ander geregeld worden. De belangrijkste zaken hebben we voor jullie op een rij gezet.
Bloedonderzoek
Wanneer je langs komt voor het intakegesprek, krijg je een labformulier mee om bloed te laten prikken. Op het labformulier staat een link waar je alle priklocaties van het Saltro kunt vinden. Je hoeft hiervoor geen afspraak te maken. Zorg ervoor dat je het bloedonderzoek ieder geval voor de 13e week laat doen. Vergeet niet je identiteitsbewijs mee te nemen. De uitslag van het bloedonderzoek is binnen 5 werkdagen bij ons bekend. Indien alles goed is, krijg je de uitslag bij de tweede afspraak te horen. Als het niet goed blijkt te zijn, nemen wij eerder contact met je op.
Contact met verzekering
Informeer in een vroeg stadium van je zwangerschap in hoeverre je verzekering bijdraagt in de kosten van de kraamzorg en de vergoeding van een poliklinische of geboortehuis bevalling. Onze verloskundige zorg wordt volledig vergoed door je ziektekostenverzekering in het basispakket. We willen je vragen tussentijdse veranderingen van verzekering aan ons door te geven.
Zwangerschapsverklaring
Werkgevers hebben een zwangerschapsverklaring nodig om je verlof te kunnen regelen. Deze verklaring kun je tijdens een bezoek aan ons spreekuur vragen aan de assistente of per mail.
Kraamzorg/kraampakket aanvragen
Als de uitgerekende datum bekend is, dan kunnen jullie kraamzorg regelen. Dit kan je doen via de zorgverzekering. Vraag daar ook meteen je kraampakket aan. Het kraampakket is een pakket waarin benodigdheden zitten voor tijdens en de eerste week na de bevalling. Denk aan kraamverbanden, matjes (onderleggers), navelklem, alcohol, steriele gazen etc. Wordt een kraampakket niet vergoed door de zorgverzekering, dan moet je deze zelf aanschaffen. Je kunt een kant en klaar pakket bij de apotheek of prenatal halen. Vaak is het goedkoper om alles los te kopen bij de drogist.
Tijdens de bevalling, maar ook in de periode na de bevalling, werken we nauw samen met de kraamverzorgende. Zij assisteert ons tijdens de bevalling (thuis en in het ziekenhuis) en na de bevalling begeleidt ze jou en je partner bij alles wat komt kijken bij het verzorgen van jullie baby. Zij zal jullie steun en toeverlaat zijn! Zij komt ook in huis wanneer je onder begeleiding van een gynaecoloog bent bevallen. Vraag kraamzorg aan voor de 16e week van de zwangerschap zodat je verzekerd bent van goede zorg in de eerste week.
Erkenning / naamgeving
Als je niet getrouwd of geregistreerd partner bent en je wilt samen verantwoording voor jullie kind dragen dan regel je bij voorkeur voor de 24e zwangerschapsweek de ‘erkenning van de ongeboren vrucht’. Dit kun je doen bij het gemeentehuis waar jullie ingeschreven staan. Zo heeft je kind vanaf de geboorte wettelijk meteen een vader of een duomoeder. Ook kan jullie kind meteen vanaf de geboorte de naam van je partner krijgen.
Na erkenning van de ongeboren vrucht krijgt de aanstaande partner de akte mee naar huis. Deze neemt je partner mee bij de geboorteaangifte, waarna de erkenning in de geboorteakte wordt verwerkt. Erkenning van het kind betekent niet dat de partner ook automatisch het ouderlijk gezag heeft. Dat kan worden aangevraagd via het digitaal loket van rechtspraak.nl
Kinderdagopvang
Wanneer je na je verlof weer aan het werk gaat is het fijn als je een prettig onderkomen voor jullie kind hebt geregeld. Denk hier al over na tijdens de zwangerschap want kinderdagverblijven kunnen een wachtlijst hebben.
Zwangerschapsverlof/ouderschapsverlof
Als zwangere in loondienst heb je recht op 16 weken zwangerschapsverlof. Je mag hierbij zelf kiezen wanneer je verlof in gaat: dit kan 6 weken voor de uitgerekende datum zijn, maar je moet in ieder geval 4 weken voor de uitgerekende datum met verlof. Gedurende deze periode wordt het salaris volledig uitbetaald.
Beval je na de uitgerekende datum, dan heb je recht op langer verlof. De duur van het verlof na je bevalling is minimaal 10 weken. Werk je als ZZP-er dan kan je via het UWV de ZEZ uitkering aanvragen.
Werkende ouders hebben wettelijk recht om tijdelijk minder te werken. Deze uren worden afhankelijk van de afspraken met de werkgever deels of niet doorbetaald.
Zwangerschapscursus
Veel aanstaande ouders kiezen voor het volgen van een zwangerschapscursus als aanvulling op onze zorg. Binnen onze zorg krijg je alle nodige informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Een cursus kan een aanvulling zijn op informatief, sportief en/of ontspannend gebied. Voor een overzicht van cursussen in Utrecht kun je kijken op www.zwangerinutrecht.com. Denk ook eens aan een informatieavond over borstvoeding en een cursus speciaal voor vaders!
De 22 weken prik
Je kunt ervoor kiezen om je in de zwangerschap rond 22 weken te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is bedoeld om je kindje de eerste weken na de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Kies je voor een kinkhoestvaccinatie, dan kun je hiervoor een afspraak maken bij het consultatiebureau.
Klossen
Tijdens de bevalling en in het kraambed heb je klossen nodig om je bed te verhogen. De kraamverzorgende en wij kunnen dan op een prettige hoogte werken. Is het niet mogelijk om je bed op klossen te zetten, dan kun je eventueel lege kratten bier gebruiken om je bed te verhogen. Je kunt deze klossen vanaf 37 weken lenen bij een thuiszorgwinkel.
Zwangerschapskwaaltjes
Tijdens de zwangerschap gebeurt er veel, zowel op lichamelijk als mentaal vlak. Je kunt tegen verschillende klachten aanlopen, maar vaak is er wat aan te doen.
Bespreek ze met ons of kijk eens op de volgende links voor meer informatie; De verloskundige en How about mom.
Psychosociale hulp
Voor de meeste mensen is een zwangerschap een periode met grote veranderingen, vooral als het gaat om je eerste kindje. Naast lichamelijke veranderingen gebeurt er mentaal ook een heleboel. Je leven staat op het punt te veranderen. Door de veranderde hormoonhuishouding ben je vaak ook emotioneler en labieler. Soms kunnen je emoties tijdelijk uit balans raken en krijg je tijdens en na de zwangerschap last van wisselingen in je stemming (prikkelbaar, somber, moeite met concentreren of juist overmatig blij zijn). Het kan gaan om zorgen over de balans tussen zwanger zijn van een kind en bijvoorbeeld je werk of relatie. Maar ook de angst voor de bevalling of zorgen over de gezondheid van je ongeboren kind kunnen een belasting vormen.
Wij vinden het belangrijk dat je je vrij voelt om deze zorgen te bespreken. Wij willen je hierbij graag ondersteunen en waar mogelijk doorverwijzen voor extra hulp.
Fiom, baby blues domstad, Mama & Meer, Praktijk OK, Tirza Janssen, POP-poli diakonessenziekenhuis.
Afspraken bij verloskundige
Tijdens de intake hebben we samen gekeken hoe we je het beste kunnen begeleiden in deze zwangerschap en een persoonlijk zorgpad opgesteld. We stemmen samen af in welke frequentie je graag op controle zou willen komen en of je deel wilt nemen aan centering pregnancy. In het begin van de zwangerschap kom je gemiddeld iedere 4 weken. Vanaf 24 weken elke 3, vanaf 30 weken elke 2 en aan het einde van de zwangerschap kom je iedere week op controle.
Al deze controles duren rond de 15 minuten. Bij je eerste afspraak en het bevalgesprek is het zeker zinvol om samen met je partner te komen omdat er veel informatie wordt gegeven. Bij de afspraken in tussenliggende periode is je partner altijd van harte welkom, maar die keus laten we bij jullie. Wij vinden het geen bezwaar als je je kinderen meeneemt op een afspraak, iedereen is welkom. Als het nodig of wenselijk is, is het altijd mogelijk om vaker op controle te komen. Bel ons gerust!
Wat doen we?
We zijn flexibel. Geef altijd aan waar jullie behoefte aan hebben!
Tijdens je vervolgcontroles bespreken we hoe het de afgelopen weken met je is gegaan en controleren we je bloeddruk. Ook doen we uitwendig onderzoek om de groei en de ligging van je kindje te controleren en luisteren we naar het hartje van je baby.
We kunnen de ligging van je baby voelen vanaf 28 weken zwangerschap. In de laatste maand wordt ook naar de indaling van het hoofdje in het bekken gevoeld. Aan het eind van de zwangerschap, rond de 34e week, maken we een afspraak om de bevalling met je te bespreken. We gaan in op je wensen en vragen ten aanzien van de bevalling en je krijgt instructies mee wanneer je ons moet bellen. Naast een bevalgesprek zijn jullie ook van harte uitgenodigd op onze voorlichtingsavond om je goed voor te bereiden op de bevalling.