Inhoudsopgave
Iets
Iets
0-5 weken
0-5 weken
5-11 weken
5-11 weken
11-16 weken
11-16 weken
16-24 weken
16-24 weken
24-32 weken
24-32 weken
32-37 weken
32-37 weken
37-42 weken
37-42 weken
Baby
Baby

32-37 weken

In het derde trimester van je zwangerschap maakt je baby een hele groeispurt door. Waar je eerst nog een bescheiden buikje had, begint deze nu hard te groeien. Je voelt je kindje elke dag bewegen en je merkt dat het fysiek gezien weer ietsje pittiger zal worden. Zo kun je vaker last hebben van bandenpijn of harde buiken. Ook kun je voelen dat je kindje gaat indalen, dit kan stekende pijn geven. Je baby groeit in rap tempo en zal in dit trimester 1 tot 2 kilo aankomen. We zien je in deze periode elke 2 weken en zullen jullie wensen en verwachtingen van de bevalling samen gaan bespreken. Wat hebben jullie nodig om op je gemak te zijn? Is dat een bevalling thuis of in het ziekenhuis? En op welke wijze zou je graag bevallen, op een baarkruk, in een bad of volgens de principes van hypnobirthing? 

Bevalplan

Maak hier je bevalplan

Een bevalplan is een instrument om elkaar tijdens de bevalling beter te begrijpen en beter met elkaar te kunnen samenwerken. Veel mensen zien het schrijven van een bevalplan als een belangrijke stap in de voorbereiding op de bevalling. Zelf ontdekken wat je belangrijk vindt, wat je ideeën en wensen zijn en hoe je graag wilt dat er met je omgegaan wordt. Gebruik een bevalplan dan ook als communicatiemiddel. Wanneer er tijdens de bevalling goed met jullie gecommuniceerd wordt, jullie meegenomen worden in de te nemen besluiten, is de kans het grootst dat jullie er met een tevreden gevoel op terug kunnen kijken.

Maak een bevalplan dat eenvoudig en duidelijk is. Op deze manier kunnen alle zorgverleners die betrokken zijn bij jullie  bevalling in één oogopslag zien hoe ze jou en je partner het beste kunnen begeleiden tijdens de bevalling.  Rond 34 weken zullen we jullie bevalplan samen bespreken.

Liggingsecho

LiggingsechoRond 36 weken zullen we op de praktijk een echo maken om te controleren of je kindje met het hoofd naar beneden ligt. Dat is de meest gunstige uitgangssituatie om te gaan bevallen. Sommige kindjes (3-4%) liggen nog met het hoofd bovenin de baarmoeder, dat noemen we een stuitligging.

Wanneer we dat zien op de echo, zullen we met jullie bespreken of je het kindje zou willen laten draaien om ervoor te zorgen dat deze met het hoofdje beneden komt te liggen. Dat noemen we een uitwendige versie. Deze versies worden in het ziekenhuis gedaan. Afhankelijk van de hoeveelheid vruchtwater, de locatie van je placenta en of het je eerste of tweede kindje is, is het slagingspercentage ongeveer 40-50%.