Inhoudsopgave
Iets
Iets
0-5 weken
0-5 weken
5-11 weken
5-11 weken
11-16 weken
11-16 weken
16-24 weken
16-24 weken
24-32 weken
24-32 weken
32-37 weken
32-37 weken
37-42 weken
37-42 weken
Baby
Baby

37-42 weken

De dag van de bevalling komt nu steeds dichterbij! Vanaf 37 tot 42 weken mag je met ons bevallen, daar waar je dat zelf prettig vindt. Inmiddels heb je onze voorlichtingsavond over de bevalling bijgewoond en hebben we jullie bevalplan besproken. Wellicht hebben jullie ook nog een cursus gevolgd om je goed voor te bereiden op de bevalling, super! Een goede voorbereiding draagt namelijk bij aan een ontspannen begin van je bevalling. 

Je kunt in de laatste maanden van je zwangerschap merken dat je lichaam zich voorbereid op de bevalling. Je zult af en toe al harde buiken voelen, dat is een samentrekking van je baarmoeder. Je kindje zal steeds wat verder in je bekken indalen wat ook gepaard kan gaan met stekende pijn. Deze steken en harde buiken kunnen oncomfortabel zijn, maar kondigen je bevalling nog niet aan.

De bevalling

24/7 verloskundige bereikbaar op 030-2334976 optie 1

Een goede bevalling is volgens ons een bevalling waar je tevreden op terug kijkt, of dit nu thuis is onder leiding van ons, poliklinisch in het ziekenhuis of onder begeleiding van een gynaecoloog. Waar het om gaat is dat jullie kindje de beste start krijgt en dat jullie goed begeleid worden. Een bevalling blijft onvoorspelbaar, maar een goede voorbereiding helpt zeker om uiteindelijk tevreden terug te kijken op het verloop van je bevalling. 

Hoe bereid ik me goed voor: 

  • volg een cursus over de bevalling
  • maak een bevalplan met jullie wensen en verwachtingen voor de bevalling
  • volg onze voorlichtingsavond over de bevalling
  • neem voldoende rust in de weken voorafgaand aan je bevalling
  • stel ons vooral alle vragen die je hebt!
  • Lees de folders op onze pagina 32-37 weken.

Wanneer bel je met ons

  • Als je ongerust bent
  • Als je je baby niet goed voelt bewegen
  • Als je ruim helderrood bloed verliest zoals bij een menstruatie
  • Bij weeën: Is het je eerste kindje? Dan bel je ons als je een uur lang regelmatige weeën hebt om de 3-5minuten die 60 seconden aanhouden. Ben je al eerder bevallen? Dan bel je als de weeën rond de vijf minuten komen en een minuut aanhouden. Dit is slechts een richtlijn, elke lijf en elke zwangerschap is anders, weet dat je altijd kunt overleggen als jij denkt dat heb begonnen is en je ons nodig hebt!
  • Als je vruchtwater verliest en je bent 37 weken of langer zwanger, hierbij geldt:
    Is je vruchtwater wit, transparant of roze? Dat is goed nieuws! Neem je tijd en pak nog wat slaap en bel ons direct de volgende ochtend vanaf 08.00uur. Tenzij het hoofdje nog niet is ingedaald, dan bel je ons direct, dag en nacht!
    Is je vruchtwater groen, geel of bruin? Bel dan direct want dan kan het zijn dat je baby in het vruchtwater heeft gepoept.

Hoe het begint

In 90% van de gevallen begint de bevalling met weeën. In 10% van de gevallen wordt het startsein van de naderende bevalling gegeven door het breken van de vliezen.

Badbevalling

Slijmprop

Het verliezen van de slijmprop is geen voorbode van de bevalling. Aan het einde van je zwangerschap kun je soms een slijmprop verliezen. Deze is meestal bruin/rood van kleur en vermengd met slijm. Dit is nog geen teken dat de bevalling begonnen is. Soms duurt het nog een poos voordat de weeën beginnen.

Weeën

Weeën zijn krachtige samentrekkingen van je baarmoeder die voor ontsluiting zorgen. Meestal beginnen ze nog onregelmatig, maar wanneer ze een regelmaat hebben rond de 3-5 minuten en 60 seconden duren, is dat een teken dat de bevalling door gaat zetten. Voorweeën komen in de laatste weken van de zwangerschap regelmatig voor, maar zetten geen bevalling in gang.

Een wee voelt meestal als een golfbeweging die door je buik en/of rug trekt. Het kenmerk van een wee is dat deze rustig op komt, naar een hoogtepunt gaat en daarna weer weg zakt. Buiten de weeën voel je geen pijn meer.

Vruchtwaterverlies

In 10% van de gevallen wordt het startsein van de naderende bevalling gegeven door het breken van de vliezen. Hierbij verlies je vocht, variërend van kleine beetjes tot grote scheuten. Vruchtwater is troebel, heeft de kleur van verdunde melk of bitter lemon en er kunnen witte vlokjes in zitten. In tegenstelling tot urine ruikt vruchtwater zoet. Als je twijfelt of je vliezen gebroken zijn, kun je altijd met ons bellen. Belangrijk is dat wanneer je vliezen gebroken zijn en je nog geen weeën hebt, je niet meer in bad gaat, geen tampons meer gebruikt en geen gemeenschap meer hebt. Als het hoofdje van je baby ’s tijdens de laatste controle nog niet was ingedaald en je vliezen breken, ga dan direct liggen en neem contact met ons op, ook ’s nachts.

Breken je vliezen ’s nachts en is het vruchtwater helder van kleur? Als het hoofdje van de baby is ingedaald, doe dan een kraamverband in je onderbroek en probeer wanneer het midden in de nacht is vooral nog wat slaap te pakken. De meeste bevallingen (80%) komen namelijk binnen 24 uur op gang, dus neem nog wat rust nu het nog kan.

Een bevalling verloopt in verschillende fases

Eigenlijk heeft een bevalling niet per se een duidelijk begin. Je zwangerschap en bevalling lopen met opkomende harde buiken en weeën meestal langzaam in elkaar over. Verklaar jezelf dus niet te snel 'aan het bevallen' want dan kan het nog best een poosje duren. Zoek afleiding in het begin en bel ons gerust voor overleg.

Latente fase

Je baarmoedermond is een sterke bindweefselring die gedurende negen maanden van je zwangerschap niet open moet gaan. En dat is maar goed ook, anders zou je baby te vroeg worden geboren. Wanneer je gaat bevallen, zorgen de weeën ervoor dat je baarmoedermond weker, korter wordt en een beetje open gaat (tot 3-4cm). Deze latente fase neemt de meeste tijd in beslag en kenmerkt regelmatige weeën die vaak nog ‘goed te doen’ zijn. Probeer in deze fase zo lang mogelijk afleiding te zoeken, zoals de was opvouwen, een taart bakken of een film te kijken.

Actieve fase

Vanaf ongeveer 4 cm ontsluiting begint de actieve fase; nu moet je de weeën ‘actief’ gaan wegzuchten. De weeën komen vlot op elkaar met een interval van 3 minuten en houden gemiddeld 80 seconden aan. Dit is het moment om ons te bellen. De ontsluiting vordert nu ongeveer 1 cm per uur. In deze fase ben je heel geconcentreerd bezig met het opvangen van de weeën en het zoeken naar een prettige houding. Wij helpen je daarmee en houden de ontsluiting en de conditie van je kindje in de gaten. Dit is ook het moment om definitief je keuze te maken om in het ziekenhuis te bevallen of thuis. Om je goed te ontspannen helpt het om een warme douche te nemen of een warme kruik. Verander regelmatig van houding en zorg dat je kleine beetjes eet en drinkt om je energieniveau op peil te houden.

Persfase

Geleidelijk aan gaan de ontsluitingsweeën over in persweeën. Je hoeft je weeën nu niet alleen maar op te vangen, maar je kunt er wat mee doen. Om deze reden ervaren de meeste vrouwen het als een stuk prettiger om te mogen persen. Het einde is in zicht! Toch kan het persen nog wel even duren. Bij de geboorte van een eerste baby is het niet ongewoon om 1 ½ uur te persen. Bij een tweede of derde baby gaat dat vaak een stuk sneller. Kies een houding die je prettig vindt, dat kan een baarkruk zijn, half zittend in bad of op je zij. Zolang we zien dat je kindje steeds verder komt is het goed.

De geboorte

En dan eindelijk is het zover, jullie kindje is geboren! We drogen jullie kind af en leggen haar/hem bij de moeder op de buik. De navelstreng wordt doorgeknipt zodra deze is uitgeklopt en dan is het nog even wachten op de placenta (moederkoek). Het eerste uur na de geboorte heeft je kind een heel sterke zuigreflex en is hij/zij heel alert. Om deze reden is het belangrijk om je kindje binnen het eerste uur aan de borst te leggen als je dat wilt. Na het eerste uur zullen we jullie kind nakijken, wegen en meten.

De placenta

Om de geboorte van de placenta te bevorderen en het bloedverlies te beperken, geven we je na de bevalling een prik in je been met oxytocine. Dit is hetzelfde hormoon dat je lichaam maakt voor het opwekken van de weeën. Ook de geboorte van de placenta gaat gepaard met weeën, maar deze zijn over het algemeen niet zo hevig. Soms is nodig dat we hechten, dit kunnen wij zelf en gaat met verdoving. Wanneer er verder geen complicaties zijn, mag je wanneer je poliklinisch bevallen bent na 3-4 uur weer naar huis. Ben je al thuis? Dan kun je lekker onder je eigen douche en verwent de kraamverzorgende je op bed met beschuit en muisjes.

Omgaan met de weeën

Bevallen doet pijn, daar kan je niet omheen. Hoe je met de pijn omgaat tijdens je bevalling is vooraf niet in te schatten; elke bevalling is anders. Wij zullen je hierin coachen en ondersteunen.

Pijnbestrijding bij je verloskundige

Je lichaam maakt tijdens een bevalling endorfines aan, dit zijn pijnstillende hormonen. Ontspanning is belangrijk voor de aanmaak van endorfines: hoe beter jij kunt ontspannen, des te meer endorfines je aanmaakt. Veel endorfines betekent sterkere lichaamseigen pijnstilling. Voor veel vrouwen werkt een warme douche of kruik en een rustige en warme omgeving om te kunnen ontspannen. Daarnaast kan je kiezen voor de volgende mogelijkheden voor pijnbestrijding:

Geboorte-TENS

De geboorte-TENS (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie, of te wel het via/door de huid heen stimuleren van de zenuwbanen) is een apparaatje waarmee je jezelf kleine stroomstootjes geeft. Die geven een prikkelend of tintelend gevoel, vergelijkbaar met koude handen die gaan tintelen als ze weer warm worden. Met name voor rugweeën kan deze vorm van pijnbestrijding verlichting geven. Je bedient het apparaat zelf wat je ook een gevoel van controle geeft. De geboorte-TENS is zowel thuis als in het ziekenhuis toepasbaar en heeft geen nadelige effecten voor de moeder of voor het kind. Sommige verzekeraars vergoeden de geboorte-TENS dus kijk voor de zekerheid je polis na. En als dat niet het geval is kun je hem ook bij ons huren van 37 tot 42 weken voor €50, dan ben je altijd verzekerd van je eigen pijnstiller wanneer de bevalling begint. Vraag ernaar bij onze assistente. 

Lachgas

Lachgas kan door ons worden gegeven als je in de actieve fase van je bevalling bent in een poliklinische setting (dus niet thuis). Het helpt je ontspannen en heeft een verdovende werking. Tijdens het persen kan je geen gebruik meer maken van lachgas, omdat je je dan volledig moet kunnen concentreren.

Mocht er tijdens je zwangerschap of bevalling een medische reden ontstaan om in het ziekenhuis te bevallen onder leiding van de gynaecoloog dan kun je niet voor lachgas kiezen. Je kan dan alleen gebruik maken van de pijnstillingsmethoden die staan beschreven onder ‘pijnbestrijding bij de gynaecoloog’. Bekijk het filmpje voor meer info.

Steriele waterinjecties

Wanneer je de weeën vooral in je onderrug voelt, kunnen steriele waterinjecties voor verlichting zorgen. We geven je dan 4 prikken met steriel water onder in je rug. Steriele waterinjecties werken 2-4 uur, maar kunnen zo vaak herhaald worden als je wilt. Er zijn geen bijwerkingen of gevolgen voor jou of je kind. We hebben de steriele waterinjecties bij ons voor een thuisbevalling, maar ze zijn ook in de ziekenhuizen voorhanden. Steriele waterinjecties zijn overal en altijd toepasbaar, ook tijdens het persen of tijdens de rit naar het ziekenhuis. 

Medicinale pijnbestrijding bij de gynaecoloog

Wanneer de bovenstaande middelen niet voldoende werken, zijn er medicinale opties mogelijk. Dit betekent wel dat we je moeten overdragen aan de gynaecoloog. Voordat je iets voor de pijn krijgt, moet er altijd een hartfilmpje van je baby gemaakt worden om te zien of deze in een goede conditie is om pijnbestrijding te kunnen krijgen. Er zijn 3 opties voor pijnstilling.

Ruggenprik

De anesthesist brengt onder plaatselijke verdoving een naald aan in je onderrug en via deze naald wordt een dun slangetje ingebracht. Vervolgens wordt de naald weer verwijderd en wordt het slangetje vastgeplakt op je rug. Door dit slangetje krijg je pijnstillende medicijnen toegediend die binnen 15-20 minuten werken. Het slangetje kan gedurende de gehele bevalling blijven zitten.

Voordelen:

  • 95% van de vrouwen voelt helemaal geen pijn meer tijdens de weeën.
  • Voor zover bekend heeft een ruggenprik geen nadelige gevolgen voor de baby.
  • Je wordt niet slaperig of suf van een ruggenprik en maakt de bevalling dus helemaal mee.

Nadelen:

  • Heel soms werkt een ruggenprik maar aan één kant.
  • Bij ongeveer 5% van de vrouwen wordt de pijn niet of nauwelijks minder. Dat kan komen door de plaats waar de naald is ingebracht en de dosering van de medicijnen. De ruggenprik wordt dan soms opnieuw uitgevoerd.
  • De bevalling, vooral het persen, duurt langer. Daardoor heb je meer kans op een bevalling met een zuignap/vacuümverlossing.
  • De weeën moeten vaker met medicijnen worden ondersteund.
  • Je mag je bed niet uit, omdat je minder gevoel in je benen hebt. Dat komt langzaam weer terug nadat de toediening van medicijnen is stopgezet. Bij een lage dosering heb je meer gevoel in je benen en kun je soms staan, lopen en persen.
  • Er wordt een infuus ingebracht, om te voorkomen dat je een te lage bloeddruk krijgt.
  • Elke paar uur word je blaas geleegd met een katheter omdat je door de verdoving niet goed voelt dat je moet plassen. 
  • Je lichaamstemperatuur kan stijgen door een ruggenprik. Het is dan lastig om te bepalen of dat door de ruggenprik komt of dat het om koorts gaat door een infectie. Je krijgt dan voor de zekerheid antibiotica. Na de bevalling moet jullie kindje 24uur worden geobserveerd om in de gaten te houden of hij/zij geen koorts krijgt.  
  • Je kunt jeuk krijgen. Deze kan goed behandeld worden door de samenstelling van de medicijnen aan te passen.

Remifentanil

Remifentanil is een morfineachtige stof die wordt toegediend via een infuus. Een infuus is een slangetje in je arm dat vastzit aan een pompje. Je kunt zelf met een drukknop de hoeveelheid remifentanil bepalen die je toegediend krijgt. Het pompje is zo afgesteld dat je jezelf nooit teveel kan geven. Remifentanil werkt al binnen 1 minuut, zorgt dat de piek van de wee afneemt en je beter kunt ontspannen tussen de weeën door. Wel kan remifentanil je ademhaling beïnvloeden, om die reden zal er altijd een zorgverlener op de kamer zijn en kan het zijn dat je extra zuurstof krijgt. Remifentanil is dan ook alleen mogelijk als er in het ziekenhuis voldoende personeel aanwezig is.

Pethidine

Pethidine is een morfine achtige stof die je slaperig maakt en zorgt dat je beter kunt ontspannen, ook verminderd het de pijn. Je krijgt het toegediend via een injectie in je bovenbeen of bil. Het werkt binnen 30 minuten en de werkingsduur is 2 tot 4 uur. Meestal wordt pethidine alleen toegepast als je veel voorweeën hebt waardoor je vermoeid raakt. Met pethidine kun je een nacht goed slapen in het ziekenhuis, om op te laden voor als de bevalling begint.

Voordelen Pethidine

  • Ongeveer 50% van de vrouwen is tevreden over het pijnstillende effect.
  • Je kunt slaperig worden of zelfs in slaap vallen, dat kan prettig zijn als je moe bent van de weeën. Zo kun je even uitrusten.
  • Pethidine kan soms verlichting geven als je moet wachten op een ruggenprik.

Nadelen Pethidine

  • Pethidine werkt niet zo snel, pas na een half uur wordt de ergste pijn minder.
  • Ongeveer 25 – 50% van de vrouwen vindt dat pethidine de pijn niet vermindert.
  • Je kunt misselijk, suf en slaperig worden. Het kan zijn dat je daardoor de geboorte minder bewust meemaakt. Daarom wort pethidine vaak alleen in een vroeg stadium van de bevalling gegeven.

Mogelijkheden bij 41 weken

Over-tijd-theeGrote kans dat je kindje na 40 weken nog in de buik zit, dat is heel normaal. Er zijn dan verschillende mogelijkheden om de bevalling te stimuleren indien je dit wenst. In deze periode word je regelmatig gezien voor een controle op de praktijk en zullen we de opties met je bespreken. Elke zwangerschap is anders en zo ook ieders wensen, samen bekijken we wat het beste bij jouw past.

Je kunt kiezen voor een inleiding bij 41 weken, ook zonder medische reden, of om af te wachten tot 42 weken. Een alternatief om de bevalling op gang te brengen is strippen. Dit is effectief gebleken vanaf 41 weken. 

Een wens voor inleiding bij 41 weken betekent vaak een overdracht aan het ziekenhuis. In sommige gevallen kunnen wij ook je bevalling begeleiden. Bijvoorbeeld wanneer je al een beetje ontsluiting hebt en het zo gunstig voelt dat wij de vliezen kunnen breken. Heb je nog geen ontsluiting, dan moet de baarmoedermond nog verder rijpen en is het plaatsen van een ballonkatheter in het ziekenhuis een optie waarna je verder begeleid wordt door een klinsch verloskundige of arts assistenet. Of je voor een van deze opties in aanmerking komt bespreken we samen op de praktijk. 

Informatie om te helpen bij de keuze inleiden of afwachten;