Inhoudsopgave

Beste zwangere,

Welkom bij ons in de praktijk! Op deze pagina vind je alle belangrijke informatie voor het begin van je zwangerschap. Lees alles dus goed door en klik op de links naar aanvullende informatie en folders. Kijk voor inhoudelijke zwangerschapsinformatie op deze site onder het kopje ‘van kiem tot kind’. 

Vroege zwangerschap

Afspraken

We hebben de volgende afspraken voor je ingepland:

 • Vroege echo datum 1
 • Termijn echo datum 2
 • Intake gesprek datum 3

Volg ons op Instragram @verloskundigenwesterkade en blijf op de hoogte van de praktijk en handige info!

Echo’s

Vroege echo rond 8 weken

Neem een USB stick mee, voor de echoplaatjes!

De eerste echo kan gemaakt worden bij 8 weken zwangerschap. Rond die termijn kan gekeken worden of het hartje klopt en of de zwangerschap mooi in de baarmoeder zit.  Zonder medische indicatie wordt deze echo niet vergoed door de zorgverzekeraar en kost deze €40. Medische indicaties zijn bij vaginaal bloedverlies, of wanneer je eerder een miskraam hebt doorgemaakt. Deze echo wordt meestal vaginaal inwendig gemaakt.

Termijnecho rond 10 weken

Deze echo tussen de 10-12weken wordt wel vergoed door je verzekeraar. Het is belangrijk dat de termijn van je zwangerschap bepaald wordt en daarmee je uitgerekende datum. We kijken bij deze echo naar:

 • Of de zwangerschap zich in de baarmoeder bevindt;
 • Er hartactie is bij het kindje;
 • Of er sprake is van een tweeling;
 • De afmeting van het kindje om daarmee de termijn te bepalen en te zeggen hoever je precies zwanger bent;
 • Of er verder bijzonderheden te zien zijn in je buikholte.

Vaak lukt het om deze echo via de buikwand te maken, het helpt daarbij als je blaas gevuld is. Ga dus niet plassen voordat je de echo hebt!  Voordat we de echo maken, vragen we of jullie afwijkende bevindingen ook willen weten. Het kan namelijk zijn dat er bij deze echo afwijkingen gezien worden.

Wil je naast de echo's op de praktijk graag een extra echo? Dan kun je terecht in ons eigen echocentrum Focus. Ook voor medische echo's op verwijzing kunnen jullie hier terecht.

Intakegesprek

Deze duurt ongeveer 45-60 min. Bij deze eerste controle doen/ bespreken we het volgende:

 • Je eigen ziektegeschiedenis en die van je (evt.) partner; 
 • Mogelijke ziekten of afwijkingen in de familie;
 • Als je al eerder bevallen bent bespreken we hoe dit gegaan is en of er bijzonderheden waren;
 • De mogelijkheid van prenataal onderzoek of prenatale screening (zie onder)
 • Meten we je bloeddruk;
 • We geven je een labformulier mee om bloedonderzoek te laten doen;
 • We bespreken leefstijltips en regelzaken voor het begin van de zwangerschap;
 • Uiteraard is er tijd om jouw eigen vragen te stellen.
Bij het intakegesprek vragen we je het volgende mee te nemen:
 • Geldig identiteitsbewijs;
 • Toestemmingsformulier voor uitwisselen medische gegevens;
 • Toestemmingsformulier voor het uitvoeren van de eerste trimester echo indien gewenst;
 • evt. bloeduitslagen en echo-uitslagen indien deze door huisarts of gynaecoloog zijn uitgevoerd;
 • Zwangerschapskaart en bevalverslag van eventuele voorgaande zwangerschappen die niet bij ons onder zorg waren, graag van tevoren opsturen.

Wij kunnen na het tekenen van 'het toestemmingsformulier voor uitwisselen medische gegevens' overleggen met een gynaecoloog of andere zorgverleners als dit uit medisch oogpunt nodig is.

Prenataal onderzoek

Tijdens het intakegesprek bespreken we of jullie gebruik willen maken van prenatale screeningstesten. Het is dus belangrijk dat jullie de folders hieronder goed doornemen en jullie mening hierover vormen. De screening bestaat uit de volgende opties:

 • NIPT test
 • 13 Weken echo
 • Twintig weken echo

Mind2care

Voordat je naar de intake komt willen we je vragen de Mind2Care vragenlijst in te vullen. De Mind2Care vragenlijst bestaat uit vragen over eventuele psychosociale klachten in het heden of verleden.

In een aparte mail krijg je via IVIDO de uitnodiging. Via het blokje 'Registreer' maak je een eigen account aan en vervolg je de stappen in het stappenplan. Je komt na registeren direct op de startpagina waar je eerst een uitnodiging voor behandelrelatie ziet en accepteert, waarna je direct de vragenlijst kunt in te vullen. De antwoorden van deze vragenlijst helpen ons om iedereen direct de zorg te kunnen geven die zij nodig heeft.

Het kan zijn dat er aan het einde van de vragenlijst een advies voor extra begeleiding komt te staan. Dit advies sluit soms niet aan bij jou situatie of wensen. We bespreken altijd de uitkomst tijdens de intake en kijken dan pas of en waar er behoefte is voor aanvullende zorg

Vervolg controles

Na de intake en de termijn echo volgen uiteraard de zwangerschapscontroles. We stemmen met jullie af wat jullie daarin prettig vinden. Je kunt kiezen voor onze Centering Pregnancy zorg, een zeer succesvolle vorm van zwangerschapszorg met meer tijd en informatie en de kans om andere zwangere te leren kennen die in dezelfde fase zitten als jij. 

Ook kun je kiezen voor een op een controles met de verloskundige, hierbij doen we je lichamelijke controles en bespreken we relevante informatie.

Overige informatie

Inhoudelijke informatie vind je allemaal op onze website, volg dus zeker onze website pagina's onder 'van kiem tot kind' regelmatig en mis niets. Heb je bijvoorbeeld de folder zwanger! al gelezen op de pagina 0-5 weken?

Na je aanmelding krijg je een uitnodiging voor het Zwangerenportaal, via dit portaal krijg je wekelijks een informatiemail, kun je je eigen gegevens inzien en ontvang je je afspraken per mail. Er is ook een partnermailing

Onze praktijk werkt, net als alle verloskundige zorgverleners in Nederland, mee aan de wettelijk verplichte landelijke verloskundige registratie. Wij gebruiken hiervoor jouw persoonsgegevens. Behandelgegevens worden secundair gebruikt voor wetenschappelijk onderzoek, kwaliteitsverbetering en voor enkele wettelijk verplichte kwaliteitsindicatoren. Indien je bezwaar hebt tegen deze verwerking horen wij het graag. Meer hierover lees je in de folder 'Zwanger!'.

Tenslotte

Wij staan ten alle tijden open voor jullie feedback om onze zorg te verbeteren.
Volg ons op Instagram, zo blijf je continue op de hoogte van ontwikkelingen binnen de praktijk en andere weetjes in de geboortezorg.

Hartelijke groeten,

Team Westerkade: Paulien den Hartigh, Martine de Ridder, Judith van Reedt Dortland, Edwina Kierzek en Carine Greven.

Team Westerkade Verloskundige Utrecht