Inhoudsopgave
Iets
Iets
0-5 weken
0-5 weken
5-11 weken
5-11 weken
11-16 weken
11-16 weken
16-24 weken
16-24 weken
24-32 weken
24-32 weken
32-37 weken
32-37 weken
37-42 weken
37-42 weken
Baby
Baby

16-24 weken

Je baby groeit in deze periode van een formaat avocado tot een kleine meloen. Het tweede trimester van je zwangerschap is begonnen en deze weken kennen meestal een energieker en fijner verloop dan het eerste trimester. Rond twintig weken is je bloeddruk op zijn laagst in de zwangerschap, sommige vrouwen kunnen hier snel duizelig van zijn. Het leukste aan deze weken is dat je de baby begint te voelen bewegen. Voor de een komt dat eerder dan bij de ander, maar bij 24 weken heeft elke zwangere weleens een schopje gevoeld.

Twintig weken echo

De 20 weken echo wordt ook wel ‘structureel echoscopisch onderzoek’ (SEO) genoemd. Deze echo is vooral bedoeld om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of je kind een open rug of open schedel heeft. Daarnaast kunnen tijdens de 20 weken echo ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien.

Omdat dit een zeer specialistische echo is, laten we deze maken door onze ervaren echoscopisten bij Focus Verloskundig centrum. Je kunt hiervoor zelf online een afspraak inplannen.

Tijdens de twintig weken echo wordt jullie kindje van top tot teen bekeken, om zo aangeboren afwijkingen op te sporen. Als er geen afwijkingen gevonden worden geeft dit helaas geen garantie op een gezond kind, omdat niet alle afwijkingen gezien kunnen worden. Het doel is om tijdig een behandelplan of handelingsopties aan te bieden wanneer een afwijking ontdekt wordt. Het kan namelijk zo zijn dat de uitslag van de SEO grote gevolgen heeft voor je zwangerschap en je voor de keuze gesteld wordt om je zwangerschap af te breken of je voor te bereiden op een kindje dat mogelijk overlijdt. Ook kan het zijn dat je kindje een milde afwijking heeft, maar dat het veiliger is om de geboorte in het ziekenhuis te laten plaats vinden zodat de kinderarts je baby meteen de beste zorg kan geven.

Soms is de uitkomst van de twintig weken echo dat er een ‘softmarker’ is gezien bij jullie kindje. Meestal heeft dit geen gevolg voor de zwangerschap.

De echo wordt uitgevoerd tussen 18-21 weken en bij voorkeur tussen week 19 en 20. Mochten er afwijkingen gezien worden, dan zal vervolgonderzoek worden aangeboden. Het vervolgonderzoek bestaat uit een uitgebreide echo in een ziekenhuis. Soms krijg je ook de keus om een vruchtwaterpunctie of bloedonderzoek te doen om meer duidelijkheid te krijgen over de afwijking. Bij een vruchtwaterpunctie is er een kleine kans op een miskraam (risico van 2:1000). Bij elk onderzoek bepaal je zelf of je het wilt en wat je doet met de uitslag. Deze keuze is aan jou. De twintig weken echo zit in het basispakket en wordt vergoed door de verzekeraar.

Borstvoeding of flesvoeding

Dat borstvoeding de beste start voor je kind is, blijkt uit verschillende onderzoeken: moedermelk bevat precies de juiste hoeveelheid voedingsstoffen die je baby nodig heeft en beschermt je kind onder andere tegen infecties doordat het antistoffen bevat. Ook hebben kinderen die borstvoeding krijgen vaak minder last van allergieën en hebben ze veelal een hogere weerstand.

Voor moeders heeft het geven van borstvoeding ook voordelen: je bent sneller op je oude gewicht en de kans op borstkanker is aantoonbaar kleiner als je langer voedt.
Als je borstvoeding wil gaan geven is het aan te raden om je tijdens de zwangerschap al te verdiepen in het geven van borstvoeding. Door het bezoeken van een borstvoedingsavond of het lezen van boeken en sites ben je straks optimaal voorbereid.
Het geven van borstvoeding is iets heel natuurlijks, maar niet bij elke moeder loopt het vanaf het begin als vanzelf. Uiteraard kunnen wij en je kraamverzorgende je hierin begeleiden. Het kan ook fijn zijn om in de kraamtijd een lactatiekundige te raadplegen, die is gespecialiseerd in borstvoeding en alles wat daar verder bij komt kijken. Een consult bij een lactatiekundige wordt meestal vergoed door je zorgverzekeraar als je aanvullend verzekerd bent. Borstvoeding geven betekent soms investeren. Extra hulp en advies krijgen draagt bij aan een goede start van borstvoeding

GROEIGIDS BORSTVOEDING

Wij hebben allerlei borstvoedingsartikelen voor je klaarliggen op de praktijk.  Denk aan stimulerende kruiden voor de melkproductie, verzorging voor de tepels en fijne flesjes voor het geval je baby nog niet aan de borst wil drinken. Vraag ernaar bij de assistente.

Cursussen

Veel aanstaande ouders kiezen voor het volgen van een zwangerschapscursus als aanvulling op onze zorg. Binnen onze zorg krijg je alle nodige informatie over je zwangerschap, bevalling en kraamtijd. Een cursus kan een aanvulling zijn op informatief, sportief en/of ontspannend gebied. Voor een overzicht van cursussen in Utrecht kun je kijken op www.zwangerinutrecht.com. Denk ook eens aan een informatieavond over borstvoeding.

Ook voor vaders zijn er leuke cursussen: Aanpakken voor aanstaande vaders, platform Vaderschap en de online zwangerschapscursus Mankind.

Verlof regelen

Het is goed om in deze weken na te denken over je zwangerschapsverlof en dit te bespreken met je werkgever. Je kunt kiezen bij hoeveel weken je met verlof gaat tussen de 34 en 36 weken zwangerschap. Ons advies, zeker als je baan fysieke inspanning en/of reistijd benodigd, is om met 34 weken met verlof te gaan. Kijk voor alle informatie over verloven op de site van de rijksoverheid. Ben je ondernemer? Ook dan zijn er regelingen voor een goed zwangerschapsverlof.

Kinkhoest vaccinatie

Je kunt ervoor kiezen om je in de zwangerschap rond 22 weken te laten vaccineren tegen kinkhoest. Deze vaccinatie is bedoeld om je kindje de eerste weken na de geboorte te beschermen tegen kinkhoest. Kies je voor een kinkhoestvaccinatie, dan kun je hiervoor een afspraak maken bij de JGZ.

Tussen 10 oktober en 1 maart kun je je als zwangere ook laten vaccineren tegen inlfuenza (griepprik). Ook dit gaat via een afspraak bij de JGZ. Meer informatie vind je in een video en op een pagina met veelgestelde vragen