Inhoudsopgave
Iets
Iets
0-5 weken
0-5 weken
5-11 weken
5-11 weken
11-16 weken
11-16 weken
16-24 weken
16-24 weken
24-32 weken
24-32 weken
32-37 weken
32-37 weken
37-42 weken
37-42 weken
Baby
Baby

5-11 weken

Neem een USB stick mee naar de echo!

Inmiddels is je baby gegroeid tot de grootte van een pruim bij 11 weken. Je lijf is hard aan het werk in deze fase van de zwangerschap om de belangrijkste bouwstenen voor je kind aan te leggen. In deze fase kun je last krijgen van enkele zwangerschapssymptomen. Rond 7 weken ben je welkom voor een vroege echo en rond 10 weken zien we je in ieder geval voor een intakegesprek.

Echo’s 1e trimester

In onze praktijk bieden we op beide locaties in Utrecht echo’s aan, de meeste verloskundigen van ons zijn ook echoscopiste.

Vroege echo

Zeker in het begin van de zwangerschap kun je onzekerheid ervaren over het al dan niet intact zijn van de zwangerschap. Om dit te bevestigen is het mogelijk om een vroege echo bij ons te maken rond 8 weken. Een vroege echo, ook wel vitaliteitsecho genoemd, heeft als doel om te kijken of de zwangerschap vitaal is, of het hartje klopt, of de zwangerschap op de juiste plek is ingenesteld (niet buitenbaarmoederlijk) en of het één kindje (of misschien wel meer) is. Meestal is een vitaliteitsecho een inwendige echo via de vagina. Als je een vroege echo wenst zijn daar kosten aan verbonden. Heb je eerder een miskraam gehad of last van bloedverlies? Dan wordt deze echo vergoed door de zorgverzekeraar.

Termijnecho

De termijnecho is een echo die tussen 10 en 12 weken wordt gemaakt en nauwkeurig aangeeft hoever je zwanger bent. Aan de hand van deze echo wordt bepaald wat de uitgerekende datum wordt. Soms blijkt bij deze echo dat je minder ver zwanger bent dan je dacht en is het nodig om deze echo te herhalen.

De termijnecho is ook het moment om te beoordelen of kindje zich goed ontwikkeld heeft. Deze echo is voor veel mensen een spannend moment omdat je vanaf dit moment een stuk zekerder weet of alles goed gaat met je kind. Als deze echo goed is, dan neemt ook direct de kans op een miskraam behoorlijk af.

Komt de datum voor de vroege echo of termijnecho ongelegen of hebben we geen plek? Geen probleem, plan dan bij Focus Verloskundig Centrum een afspraak in.

De intake

De eerste afspraak duurt een uur en vindt plaats rond 10 weken zwangerschap. Bij die termijn maken we ook een echo; soms valt dit samen met het eerste gesprek maar het kan ook zijn dat je daar een andere keer voor terug komt. Bij eventuele zorgen (bijvoorbeeld bloedverlies) of vragen kun je altijd bellen, ook als je nog niet op de eerste afspraak bent geweest.

In deze eerste afspraak stellen we je veel vragen over je gezondheid en levenswijze, zowel van jou als die van je partner. We bespreken de gezondheid van directe familieleden in verband met erfelijke ziektes of afwijkingen en geven informatie over gezond zwanger zijn. We overleggen waar nodig met de gynaecoloog om een passend zorgpad voor jullie op te stellen met als doel een zo gezond mogelijke start van jullie kind. We bespreken de mogelijkheid voor het doen van prenatale testen van jullie kind. Daarnaast zullen we je bloeddruk meten en ontvang je van ons een aanvraag voor het eerste bloedonderzoek. Het bloedonderzoek kijkt naar je bloedgroep, infectieziekten, antistoffen, glucose gehalte en ijzergehalte in het bloed. 

We praten met elkaar over de vervolgafspraken en horen graag wat voor jullie hierin belangrijk is.

Prenatale screening

Tijdens de zwangerschap worden er meerdere onderzoeken aangeboden. Het is belangrijk om onderstaande informatie over de onderzoeken goed door te nemen. De meeste zwangerschappen verlopen zonder problemen. Een klein aantal kinderen, zo'n 4%, heeft bij de geboorte een erfelijke aandoening of aangeboren afwijking; in minder dan 0.5% gaat het om een ernstige afwijking. Voor iedere zwangere in Nederland is het mogelijk om al voor de geboorte onderzoek te doen. Dit soort onderzoeken noemen wij prenatale screening. Het doel hiervan is om eventuele aandoeningen al vroeg op te sporen om zo snel mogelijk met een behandeling te starten of je handelingsopties aan te bieden zoals het beëindigen van je zwangerschap.

“Lees de folders hierboven goed door om tot een keuze over prenatale screening te komen. Meer lees je op pns.nl

NIPT

Dit is een bloedonderzoek bij de zwangere, waarbij het chromosoompatroon van de zwangere én het kind wordt onderzocht. Dit onderzoek kan vanaf 10 weken zwangerschap. Syndromen waar deze test op screent zijn het Patau syndroom, Edwards syndroom en het Down Syndroom. Tevens heb je bij de NIPT de keuze of je eventuele nevenbevindingen wel/niet zou willen weten. Meer lees je op pns.nl/nipt

Eerste trimester SEO

Vanaf 1 september 2021 is het mogelijk om voor een 13 weken echo te kiezen (eerste trimester SEO). De 13 wekenecho is een medisch onderzoek dat je kunt laten doen tussen 12+3 en 14+3 weken. Deze echo is bedoeld om vroeg in de zwangerschap te onderzoeken of je kind ernstige lichamelijke afwijkingen heeft. Sommige ernstige afwijkingen zijn bij een 13 wekenecho al te zien en maakt het mogelijk hier vroeg in de zwangerschap onderzoek naar te doen. Dit geeft je meer tijd om te besluiten wat je met deze uitslag doet. De 13 weken echo is een aanvulling op de 20 weken echo, ze vervangen elkaar niet. Lees hier meer om samen tot een goede keuze te komen over de 13 weken echo.

SEO

De 20 weken echo wordt ook wel ‘structureel echoscopisch onderzoek’ (SEO) genoemd en is ook een vorm van prenatale screening. Deze echo is vooral bedoeld om tijdens de zwangerschap te onderzoeken of je kind een open rug of open schedel heeft. Daarnaast kunnen tijdens de 20 weken echo ook andere lichamelijke afwijkingen worden gezien. Het is de meest uitgebreide echo die van jullie kind wordt gemaakt in de zwangerschap. Meer lees je op pns.nl/20-wekenecho.

Prenatale diagnostiek

In tegenstelling tot de prenatale screening, wordt er bij prenatale diagnostiek gericht onderzoek gedaan bij zwangeren die een verhoogd risico hebben op een kind met een aangeboren afwijking. 

We spreken over een verhoogde kans op een aangeboren afwijking wanneer:

  • de NIPT een afwijkende uitslag geeft
  • er bepaalde erfelijke aandoeningen in je familie voorkomen (bijvoorbeeld een kind met open rug)
  • er uit de dertien en/of twintig weken echo aanwijzingen lijken te zijn op een aangeboren afwijking.

Als er op voorhand geen verhoogd risico is op een aangeboren afwijking, heb je alleen de keus voor het NIPT onderzoek en/of de dertien en/of twintig weken echo.

​Lees hier meer over prenatale diagnostiek.

Meer informatie

Centering Pregnancy

Doe mee met Centering Pregnancy voor extra uitgebreide zwangerschapsbegeleiding! Je zwangerschapscontroles vinden bij deze vorm van zorg plaats in 10 bijeenkomsten van 2 uur samen met 10 andere zwangeren die rond dezelfde tijd kun kind verwachten.

Er is veel tijd en aandacht om het over die dingen te hebben die er echt toe doen in jullie zwangerschap. En nee, we maken er geen tuttig praatgroepje van. Wel bouw je vaak een band op met je groepsgenoten die tot jaren na de bevalling waardevol kan zijn.

Ook voor partners is er een plek binnen Centering Pregnancy. De ervaring leert dat vrouwen die deel hebben genomen sterker en positiever terugkijken op hun zwangerschap en bevalling, dat gunnen wij natuurlijk iedereen. Bij je aanmelding kun je aangeven of je voor deze vorm van zorgt wilt kiezen in jouw zwangerschap.

“Centering was onwijs waardevol, ik kreeg heel veel informatie doordat andere vragen hadden die ik onbewust zelf ook had. Je voelt erkenning voor de situatie waar je in zit door het samen te delen en het is bovendien supergezellig”